Conform datelor Băncii Mondiale, Moldova este amenințată cu o nouă criză economică


Potrivit lui Alex Kremer - Directorul Băncii Mondiale pe teritoriul Republicii Moldova, actualul sistem de pensii al țării noastre este amenințat ascunsă de o "bombă economică", explozia căreia se poate produce în orice moment.

Pînă acum pensia se calcula în proporție de 50% din 100%, adică cetățenii acumulau pensii, a căror sumă set egala cu aproximativ jumătate din salariile primate anterior. Astăzi această cifră este numai de 27% din nivelul de salarizare totală.

Alex Kremer este preocupat de această situație: în cazul în care această tendință va continua și în perioada următoare, iar autoritățile moldovenești nu vor întreprinde măsuri adecvate pentru a îmbunătăți situația, pînă în anul 2030 populația Moldovei, care va împlini vîrsta de pensionare, va putea conta pe o pensie de șapte ori mai mică decît salariile primite de angajați prezent.

Potrivit reprezentantului oficial al instituției financiare mondiale, în acest context menținerea unor standarde înalte de viață ale cetățenilor moldoveni nu va fi posibilă. Rezolvarea problemei, deși pare dureroasă pentru mulți oameni, se regăsește în majorarea limitei de vîrstă pentru femei și bărbați în ceea ce privește ieșirea la pensie.

În același timp, Kremer a spus că, la rîndul său, autoritățile moldovenești trebuie să depună toate eforturile la crearea condițiilor necesare pentru eliberarea pensionarilor în mod decent. Ca principiu de pensie mai mare ar trebui să faciliteze angajații care au plătit pe parcursul anilor de muncă mai multe contribuții la fondul de pensii. Astfel de abordare social va adăuga stimulente angajaților în prezent atunci cînd va merge vorba de plata contribuțiilor sociale.

Preocuparea Băncii Mondiale cu privire la această problemă este justificată – în special, dificultatea constă în luarea deciziei de a majora pragul vîrstei de pensionare, așa cum ar trebui să fie luată inițial la cel mai înalt nivel politic. Această decizie nu poate fi amînată pe un timp îndelungat, după cum a spus Kremer, altfel consecințele ar putea fi și mai dureroase.

0

153

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org