Moldova se situează pe locul trei printre țările din Europa și Asia Centrală în ceea ce privește ponderea transferurilor externe în structura PIB


La sfârșitul anului 2018, Republica Moldova s-a clasat pe locul trei în țările Europei și Asiei Centrale în ceea ce privește ponderea transferurilor de numerar din străinătate în structura PIB-ului țării. Indicele statului nostru în această evaluare a fost de 16,1%.

Studiul Băncii Mondiale «Migration and Remittances» arată că suma totală a banilor transferați de migranții de muncă din întreaga lume spre patria lor a depășit o valoare record de 529 miliarde de dolari. Comparativ cu anul 2017, acest raport a fost cu 9,6% mai mare. Pe primele poziții ale clasamentului se numără țări precum India, China, Mexic, Filipine și Egipt.

În același timp, raportul Băncii Mondiale notează că printre țările din Europa și Asia Centrală cea mai mare parte a transferurilor de numerar de la migranții de muncă în structura PIB este reprezentată de țări precum Ucraina - 14,4 miliarde dolari, Rusia - 8,6 miliarde dolari, Polonia - 7,4 miliarde de dolari, România - 5,2 miliarde de dolari.

În funcție de raportul desemnat Republica Moldova urmează Kârgâzstanul - 33,6% și Tadjikistan - 31%. Iar indicele Ucrainei este de 11,4%.

Reamintim că, până la sfarsitul anului 2018, volumul total al transferurilor de numerar efectuate prin intermediul băncilor autorizate în favoarea persoanelor fizice din Moldova a depășit 1.26 miliarde dolari, crescând comparativ cu perioada anterioară de raportare cu 66,87 milioane dolari (+ 5,6% ). Suma record a transferurilor a fost înregistrată în 2008, când concetățenii noștri au transferat acasă 1,66 miliarde de dolari.

0

21

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org