Veniturile fiscale la bugetul de stat al Republicii Moldova în luna iunie au crescut cu 12,3 miliarde de lei


Luni, 5 iunie, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a publicat datele, care arată că veniturile fiscale în bugetul Republicii Moldova la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie s-au ridicat la peste 12,34 miliarde de lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, indicia s-au dovedit a fi mai mari cu 1,73 miliarde de lei.

Conform Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, mai mult de 22% din veniturile totale în bugetul de stat al Republicii Moldova (5,5 miliarde lei) le-au constituit anume veniturile fiscale. Creșterea veniturilor a fost înregistrată în anul curent și de Fondul de Asigurări Sociale – cu 16% (sau 603 milioane de lei), constituind la sfârșitul perioadei de raportare circa 4,26 miliarde de lei. Dinamica similară s-a înregistrat și în cazul veniturilor fiscale în fondul de asigurări în medicină – volumul acestora a crescut cu 10%, atingând la începutul lunii iunie 2017 valoarea de 1,3 miliarde de lei.

Totodată, o tendință negativă, în pofida creșterii vizibile a deducerilor fiscale la nivel de stat, s-a înregistrat în cee ace privește bugetele locale – fluxurile de numerar au scăzut cu mai mult de 1% și s-au ridicat doar la 1,2 miliarde de lei.

Trebuie de remarcat faptul, că autoritățile fiscale sunt principalele surse de formare a bugetului național. Reamintim că, în primul trimestru al acestui an, volumul deducerilor fiscale a totalizat mai mult de 4,5 miliarde de lei. Ponderea acestor venituri în structura bugetului în perioada menționată reprezintă mai mult de 50% din veniturile totale ale bugetului Republicii Moldova.

0

127

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org