Experții sunt de părere că slăbirea sistemului bancar național este condiționată de retragerea de pe piață a agenților economici de bună credință


Conform graficului prezentat de Banca Națională a Moldovei, volumul de creditare a economiei naționale a scăzut în mod semnificativ, ia ceea ce ține de creditele nerecuperabile sau problematice – volumul lor înregistrează o tendință pozitivă. Astfel, pe parcursul ultimelor 8 luni, rata de creditare a economiei Republicii Moldova a scăzut cu 3 milioane de lei. În luna iunie a anului trecut cifra a fost de 37,2 miliarde lei, în timp ce în luna februarie 2017 volumul de creditare a economiei s-a ridicat la doar 34,2 milioane de lei.

În același timp, s-a înregistrat o creștere a volumului creditelor neperformante: inițial acest indice a fost de 9,8%, eventual ajungând la 10,6% în luna februarie a acestui an. Datele au fost prezentate de către expertul economic Veaceslav Ionițăîn Blogul «IDIS Viitorul».

Totodată, se observă că în ultimele 8 luni, în perioada în care a fost efectuată analiza financiară și economică, nivelul creditelor dubioase și incompromise a rămas neschimbat și s-a ridicat la 3,6 miliarde de lei. Iar creditarea agenților economici de bună credință a scăzut cu 3 miliarde de lei: de la 33,6 miliarde lei în iunie 2016 la 30,6 miliarde lei, în luna februarie 2017.

După cum a menționat Veaceslav Ionita, anume plecarea agenților economici de bună credință din sistemul bancar a provocat o scădere esențială a nivelului de creditare a economiei Republicii Moldova. Mai mult decât atât, până în prezent, chiar și agenții economici rămași nu-și permit să perfecteze împrumuturi și credite noi de la instituțiile bancare din cauza situației instabile din sectorul bancar și țara în ansamblu. Clienții băncilor rămân doar agenții economic care înregistrează probleme în îndeplinirea obligațiunilor sale în mod corespunzător sau nu plătesc creditele la timp. Aceasta, la rândul său, afectează în mod negativ portofoliile de credite ale instituțiilor financiare. Ca urmare, agenții economici diligenți ies de pe piață, iar băncile comerciale rămân doar cu creditele problematice și neperformante.

0

121

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org