Potrivit șefilor băncilor comerciale, sistemul bancar din Moldova nu este pregătit pentru acceptarea liniilor directoare ale strategiei Bazel-III


După cum se indică în ziarul economic "Logos-press", majoritatea din managerii băncilor comerciale și-au exprimat opinia, precum că sistemul bancar al Moldovei nu este încă pregătit pentru punerea în aplicare a principiilor conținute în Bazel-III. În același timp, toate băncile comerciale din Moldova sunt obligate pînă la 31 martie curent să depună la Banca Națională a Moldovei planurile de aplicare a strategiilor Bazel-III.

După cum s-a menționat de către bancherii moldoveni, principiile strategiei Bazel-III nu sunt adaptate la condițiile sistemului bancar al Republicii Moldova. În special, cerințele sunt copiate din modelele străine, și există o mare probabilitate ca acestea să contravină stării reale a sectorului bancar.

Cu toate acestea, Banca Națională a Moldovei nu intenționează să se retragă, și pînă la sfârșitul acestui an intenționează să finalizeze toate activitățile planificate anterior, legate de punerea în aplicare a standardelor strategiei Bazel-III, în contextul cadrului legislativ european. Astfel, țara noastră va putea îndeplini angajamentele asumate conform Acordului de Asociere al Republicii Moldova și Uniunea Europeană cu privire la segmentul serviciilor financiare.

Potrivit declarațiilor președintelui Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, implimentarea strategiilor Bazel-III este necesară pentru o evaluare mai eficace a riscurilor financiare, precum și a indicatorilor, cum ar fi adecvarea capitalului, lichiditatea și calitatea managementului băncilor comerciale din Moldova. În plus, în conformitate cu cerințele Bazel-III, autoritatea de reglementare ar trebui să depună toate eforturile pentru îmbunătățirea metodelor și instrumentelor de supraveghere a instituțiilor financiare din țară.

0

139

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org