Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

În opinia Washington-ului, principalul vinovat în furtul din sistemului bancar moldovenesc este Vlad Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc, care ocupă funcția prim-vicepreședintelui al Partidului Democrat din Moldova, este principalul beneficiar al furtului din sistemului bancar moldovenesc. Un alt beneficiar este fostul prim-ministru Vlad Filat, iar coordonarea jafului a fost realizată de către Serghei Iaralov.

Declarații oficiale pe marginea acestui subiect au fost făcute la Washington de către Mihal Gofman – fostul șef adjunct al Serviciului de prevenire și combatere a spălării banilor pe lîngă departamentului CNA.

Potrivit acestuia, principalul beneficiar al miliardului furat este Vlad Plahotniuc, în prezent lider autoproclamat al elitei politice din Moldova. El este urmat de Vladimir Filat, condamnat recent pe 9 ani de închisoare pentru furtul de fonduri în sumă deosebit de mari din rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei. Însă coordonatorul acțiunilor frauduloase a fost Iaralov Serghei, care acum este  cetățean al Statelor Unite ale Americii și membru al consiliului unuia dintre partidele lui Vladimir Plahotniuc. Conferința de presă, în care Hoffman a făcut declarația sa, a avut loc într-unul din birourile de prestigiu ale organizației "The Heritage Foundation" din Washington.

Potrivit lui Mihail Gofman, încă la începutul anului 2012 lua amploare o luptă aprigă între reprezentanții elitei moldovenești pentru oportunitatea de a controla întregul sistem bancar și îndeosebi Banca Comercială «Banca de Economii». Anume în această perioadă a fost  aprobată schema furtului, care este relevantă și în ziua de azi. Frauda bancară a fost efectuată treptat, iar ultima dintre etapele ei a fost realizată pînă la sfârșitul anului 2014. Cu toate acestea, după cum a asigurat Gofman, furturile din sistemul bancar continuă și astăzi, schema spălării banilor rămânînd în vigoare și folosită de mai mulți oficiali implicați lupta pentru putere. Toate detaliile sistemului au fost bine gîndite și puse la punct, deaceea schema deja se transformase într-un mecanism de retragere a numerarului din sistemul bancar.

După cum susține Gofman, toată schema este coordonată de milionarul Vlad Plahotniuc,  iar Ilan Shor a fost pur și simplu folosit în scopul efectuării acțiunilor ilegale care vizau privarea controlului de stat asupra băncii comerciale «Banca de Economii». Și cel mai dureros a fost faptul că introducerea acestei sheme frauduloase a fost efectuată de către instituțiile publice, care, dimpotrivă, ar fi trebuit să împiedice astfel de acțiuni.

În plus, Gofman a adăugat că instituția financiară menționată mai sus a fost atrăgătoare pentru elita politică în rezolvarea problemelor sale financiare. Și cu toate că după "reglările de conturi" clanul politic Filat-Șor a cîștigat, aceasta nu înseamnă că restul persoanelor implicate au renunțat la acest mecanism. Aceștea doar s-au retras, însă urmele crimelor se prevăd pe fundalul politico-financiar.

Anterior, într-una dintre programele de televiziune Gofman a făcut o declarații revelatoare privind furtul bancar. După aceea, procuratura a început să insiste ca Mihail Gofman să se prezinte la interogatoriu, cu toate acestea, el s-a deplasat în afara țării și intenționează să coopereze cu autoritățile americane. Principalul motiv pentru plecarea în străinătate au devenit amenințările parvenite împotriva lui și a familiei sale după declarațiile dramatice, pe care le-a făcut.

Potrivit lui Gofman, furtul din sistemul bancar al Republicii Moldova nu ar trebui să fie ascuns de către elita politică actuală, iar de investigații ar trebui să se ocupe organizațiile internaționale cu competență în domeniu.

599
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe