Conform pronosticurilor Băncii Naționale, rata anuală a inflației în țară va crește


După cum s-a afirmat de către experții Băncii Naționale a Moldovei, în al treilea trimestru al anului curent rata inflației în țară va înregistra o tendință de creștere, însă nu va trece limitele de 5% prognozate anterior. Variația intervalului va constitui doar ± 1,5%.

Noua prognoză a fost bazată pe dinamica indicilor inflației raportate în luna martie a acestui an. Potrivit declarațiilor experților Băncii Naționale, luna trecută rata anuală a inflației a ajuns la 5,1%. Acest lucru este mai mare decât s-a menționat în luna aprilie, cu 0,4 puncte procentuale, dar nu încalcă limitele coridorului țintă al inflației, definite de către Banca Națională a Moldovei.

De asemenea, experții BNM au subliniat că indicii ratei anuale a inflației au continuat să crească de la începutul acestui an. O astfel de dinamică este cauza creșterii prețurilor în ultima lună și a nivelului scăzut al inflației în aceeași perioadă a anului 2016. După cum se menționează în comentariile experților Băncii Naționale, în categoria riscurilor inflaționiste externe este inclusă creșterea prețurilor petrolului și a produselor de consum. Totodată riscurile interne ale inflației sunt: ​​nivelul ridicat de lichiditate în sistemul bancar, stimularea politicii fiscale pentru anul 2017 și creșterea preliminară a tarifelor pentru utilitățile publice și alte tipuri de servicii.

0

105

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org