Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
02.12.2021
USD
17.73
EUR
20.07
RUB100
0.240
Bitcoin
Etherium

De ce investitorii preferă să-și dezvolte întreprinderile în zonele economice libere? - Expert

Expertul economic Ion Tornea, a remarcat în cadrul emisiunii "15 minute de realism economic", că în ultimul timp se observă o expansiune rapidă a zonelor economice libere, atât în ​​mărime, cât și în calitatea producției. Astfel, în ultimul an, numărul subzonelor a crescut de la 15 la 34. Printre factorii predominanți care au influențat această tendință, expertul economic a numit stabilitatea și previzibilitatea situației pe termen mediu.

Conform statisticilor, de la începutul activității ZEL, investițiile totale au depășit 402 milioane dolari, ceea ce a fost principalul motiv pentru preferința acestui tip de instrumente economice pentru investitorii străini. În același timp, se remarcă faptul că creșterea în zonele economice libere este semnificativ mai mare decât pe economie: numai în 2018 investițiile în ZEL au crescut cu 15%, în timp ce în economia națională această valoare nu depășește 12%. Ca urmare, ponderea investițiilor în ZEL a reprezentat aproximativ 20% din investițiile totale în economie.

În ceea ce privește indicele producției industriale, Ion Tornea a menționat că până la sfârșitul anului 2018 volumul total al produselor vândute a depășit 11,5 miliarde lei. Comparativ cu anul 2017, aceasta este mai mult cu 54%.

Expertul economic a numit promovarea exporturilor ca fiind o altă sarcină principală a ZEL. Astfel, în 2018, exportul ZEL a ajuns la 9,3 miliarde de lei, marcând o creștere de 53% față de aceleași valori înregistrate cu un an mai devreme. Se remarcă faptul că în structura generală a exporturilor țării, ponderea ZEL anul trecut a reprezentat 21%.

Pe lângă economie, ZEL are și o importanță socială în Moldova, sporind în mod constant numărul de locuri de muncă, angajând astfel un număr mai mare de muncitori și plătind impozite statului. Potrivit statisticilor, până la sfârșitul anului 2018 numărul lucrătorilor din zonele economice libere a depășit 16.000, iar nivelul salariilor depășește cu 11% valorile medii înregistrate în sectorul real al economiei.

Cu toate acestea, printre efectele negative ale zonelor economice libere, expertul a numit încercări de evitare a rezidenților de la plata impozitelor, deși există puține dintre ele. Numai anul trecut, datorită impozitelor și taxelor plătite de rezidenții ZEL, bugetul de stat a fost suplinit cu peste 1 miliard de lei.

La finalul interviului, economistul Ion Tornea a subliniat că numărul și ratele de creștere înregistrate în cadrul ZEL depășesc cele ale economiei naționale. În același timp, potrivit expertului, un astfel de fenomen nu poate dura pentru totdeauna, iar țara nu poate deveni o singură platformă de acest fel. Prin urmare, acțiunile autorităților ar trebui să se axeze pe asigurarea unor condiții similare în întreaga țară.

839
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe