CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
24.08.2019
USD
17.88
EUR
19.79
RUB100
0.272
Bitcoin
10313$
Etherium
192.12$

De ce Banca Națională nu mai este dispusă să consolideze leul – avizul experților

În ultima săptămână Banca Națională a Moldovei a făcut încercări de a cumpăra valută, împiedicând întărirea leului peste indicele de 18.20 lei pentru 1 dolar SUA.

După cum s-a menționat de către unul dintre dealerii financiari, Banca Națională urmărește stabilizarea cursului de schimb al leului moldovenesc pentru a face moneda națională previzibilă atât pentru dealeri, cât și pentru ceilalți participanți ai pieței profesionale. Astfel, achiziționarea valutei de dealerii Băncii Naționale a Moldovei s-a efectuat la primirea cererilor de vânzare, așa că săptămâna trecută s-a reușit să se evite schimbările drastice ale ratei de schimb a leului.

Participantul profesionist al pieței financiare a remarcat dinamica pozitivă înregistrată de la începutul acestei luni: oferta de valută în birourile de schimb valutar din partea populației continuă să crească, iar activitatea persoanelor juridice din contra – a scăzut. Cu toate acestea, în luna august, este așteptată „recuperarea cursului monedei naționale“ de la persoane juridice, în mare parte datorită sfârșitului sezonului de vacanță și a creșterii exporturilor de produse agricole.

Potrivit majorității dealerilr valutari, autoritatea de reglementare funcționează strict în conformitate cu setul de prescripții stabilit anterior cu referire la „valoarea de referință a schimbului valutar“ – de a preveni pe parcursul verii aprecierea monedei naționale mai mult de 18.20 lei pentru 1 dolar SUA. Astfel, până la căderea cursului de schimb este stabilit un marcaj țintă, în jurul căruia probabil vor avea loc toate mișcările de schimb valutar. Aceasta, la rândul său, indică stabilizarea situației de pe piața valutară din Moldova.

Acțiunile autorității de reglementare, în special deschiderea sa față de achizițiile de valută, au primit o evaluare pozitivă din partea dealerilor de schimb valutar. Acest lucru este facilitat de absența oricăror semne de accelerare a ratelor inflației pe termen mediu, care ar putea afecta decizia Băncii Naționale.

Reamintim că vineri, pe 7 iulie, cursul oficial de schimb al leului în raport cu dolarul SUA a fost stabilit de către Banca Națională a Moldovei la rata de 18,1568 MDL: 1 $, în timp ce leul asociat cu moneda unică europeană s-a depreciat ușor, marcându-se la indicele de 20.6369 MDL: 1 euro.

213
100
Tema zilei
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe