Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
23.10.2021
USD
17.45
EUR
20.31
RUB100
0.245
Bitcoin
Etherium

Explicația Băncii Naționale a Moldovei: cum a devenit posibilă creșterea numărul creditelor neperformante cu aproape 50%?

În 2016, numărul creditelor neperformante (subprime, problematice și compromise) a crescut cu circa 49,3%, ceea ce se echivalează cu 1,8 miliarde de lei. În total, potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în ultimul an, creditele nefavorabile s-au ridicat la peste 5,6 miliarde de lei. Astfel, ponderea creditelor neperformante în structura totală a creditelor bancare a crescut cu 6,4%, ajungând la sfârșitul lunii decembrie 2016 până la 16,3%, comparativ cu 2015.

Banca Națională a venit cu o explicație, potrivit căreia principalii factori de creștere a volumului creditelor neperformante în Moldova sunt:

  • Înrăutățirea calității portofoliului de credite, ca urmare a efectelor crizei economice și scăderea bruscă a cursului de schimb al monedei naționale în anii 2014-2015;
  • Redirecționarea de către băncile aflate sub supraveghere specială a Băncii Naționale a unora dintre creditele acordate anterior în categoria celor problematice, în conformitate cu cerințele organului de reglementare;
  • Reducerea volumului creditelor regionale, ceea ce a fost posibil prin reducerea numitorului în raport cu soldul creditelor nefavorabile.

De asemenea, experții Băncii Naționale a Moldovei au subliniat că până în prezent, regulatorul monitorizează în mod continuu riscurile menționate mai sus, folosind o varietate mare de mecanisme, atât de destinație locală, cât și la distanță. De asemenea, au fost majorate rezervele minime obligatorii, necesare pentru a acoperi riscurile de credit și a spori protecția nu numai a băncilor, ci și a deponenților băncii.

În același timp, în 2016 portofoliul total de credite s-a ridicat la peste 34 de miliarde de lei, ceea ce comparativ cu anul precedent, este mai mult de 0,9%, sau 3,4 miliarde de lei. Motivul pentru această tendință a fost lipsa cererii de credite, precum și o atitudine mai riguroasă a băncilor față de potențialii lor debitori.

 Conform raportului prezentat de către Banca Națională a Moldovei, în 2016 veniturile totale ale băncilor comerciale s-au ridicat la peste 1,4 miliarde de lei, comparativ cu anul 2015 – cu mai mult de 322,5 milioane lei sau 28,2%.

 De asemenea, trebuie de remarcat faptul că cele două bănci comerciale - „VICTORIABANK“ S.A. și „Moldova-Agroindbank“ S.A. continuă să fie plasate sub supravegherea autorității de reglementare. Totodată, după identificarea unor indicatori, care indică lipsa transparenței acționarilor, participarea acestor instituții bancare în tranzacții de credit cu gradul sporit de risc, precum și absența unor căi de rezolvarea problemelor existente, supravegherea specială a BNM a fost înlocuită cu una intensivă.

În ceea ce privește banca comercială „Moldindconbank“ S.A., în acest moment supravegerea se efectuează în regim de intervenție timpurie, care a fost stabilit pe data de 20 octombrie 2016, ca urmare a identificării unui grup de persoane care au cumpărat și sunt titulari ai unui pachet majoritar de acțiuni în capitalul băncii. Acesta reprezentă circa 63,89% din acțiuni, în timp ce din partea Băncii Naționale a Moldovei nu a fost obținută nici o permisiunea scrisă prealabil, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a legislației în vigoare privind activitatea instituțiilor financiare.

La 31 decembrie 2016 în Republica Moldova operau 11 bănci, licențiate de către Banca Națională a Moldovei, și 4 reprezentanțe ale băncilor și grupurilor financiare străine. Numărul total de birouri ale băncilor licențiate din Republica Moldova la sfârșitul anului trecut a ajuns la 804 de unități. Dintre acestea 288 sunt filiale ale băncilor, restul 516 – agenții. În total în aceste unități activau 7868 de persoane.

519
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe