Semnarea Acordului de împrumut cu Uniunea Europeană a fost aprobată de guvern


Guvernul Republicii Moldova a aprobat semnarea Acordului de credit cu Uniunea Europeană privind acordarea asistenței macrofinanciare țării noastre. Președintele Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, și ministrul Finanțelor Octavian Armashu sunt autorizați să semneze Acordul.

Asistența macrofinanciară acordată Moldovei de către Uniunea Europeană este una dintre tranzacțiile de finanțare în valoare de 100 de milioane de euro. Dintre acestea, 60 de milioane de euro sunt acordate sub forma unui împrumut și 40 de milioane de euro sub formă de subvenții. Memorandumul de finanțare a fost aprobat pea 13 noiembrie 2017. Iar valoarea finanțării a fost propusă pe baza estimărilor actualizate ale necesităților financiare externe ale Republicii Moldova.

În același timp, Memorandumul, aprobat de Uniunea Europeană, precizează condițiile și rezultatele pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească în cursul implementării programului de finanțare. Printre acestea se enumără:

  • eliminarea efectelor șocului economic și deteriorării balanței de plăți a țării, ca rezultat al fraudei bancare din 2014;
  • implementarea reformelor structurale pentru asigurarea stabilității macroeconomice;
  • creșterea eficienței în utilizarea fondurilor furnizate de comunitățile donatoare internaționale;
  • consolidarea atitudinii Republicii Moldova față de Uniunea Europeană;
  • îmbunătățirea sistemului de management al finanțelor publice.

În conformitate cu programul de finanțare aprobat, 60 de milioane de euro vor fi plătite în trei tranșe egale pe parcursul anului 2018. Termenul de împrumut este de până la 15 ani, iar rata dobânzii aplicată fiecărei tranșe individuale va depinde de rezultatele evaluării de către Comisia Europeană a poziției RM pe piața financiară internațională.

0

163

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org