Joi, 15 august, Parlamentul Moldovei a adoptat o decizie de abrogare a dispozițiilor legislative, pe baza cărora anterior au fost emise împrumuturi urgente către trei bănci - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. 58 de deputați au votat pentru adoptarea legii relevante.
În special, organismul legislativ a revizuit o astfel de definiție ca „asistență de lichiditate pentru bănci viabile în situații de urgență”, ceea ce implică posibilitatea acordării de credite urgente de către Banca Națională băncilor exclusiv viabile și solvabile.
De asemenea, conform modificărilor adoptate, din lista activelor acceptate de Banca Națională ca garanții pentru acordarea de împrumuturi urgente, au fost excluse titluri de valoare și bilete la ordin legate de proprietate sau bunuri. Motivul acestei decizii a fost utilizarea rară a acestora pe piața internă.
În calitate de unul dintre autorii proiectului, deputatul Vladimir Golovotiuc, a subliniat că, în implementarea furtului bancar din 2014, a fost utilizată o schemă bine concepută, care le-a permis fraudatorilor nu numai să retragă banii din sistemul bancar al țării, ci și să evite responsabilitatea prin transferul acesteia către cetățenii obișnuiți. Deci, pe 28 septembrie 2014, au fost adoptate unele modificări ale legilor privind activitățile Băncii Naționale, garanțiilor de stat și datoriilor publice, instituțiilor financiare și recreditării, care permit în total emiterea de împrumuturi către instituții bancare în schimbul unei garanții de stat în cazul unei crize financiare de natură sistemică.
Reamintim că la sfârșitul anului 2014, guvernul Iurie Leancă a emis către Banca de Economii, Banca Socială și Unibank o garanție de stat, a cărei valoare se ridica la 9,5 miliarde de lei. La începutul anului 2015, cabinetul sub conducerea lui Chiril Gaburici a emis o altă garanție în valoare de 5,34 miliarde de lei. Ulterior, garanțiile desemnate au fost transferate de guvern către datoria publică.