Companiile de pe ambele maluri ale Nistrului vor primi ajutor din partea UE în sporirea volumului de export


Numărul de consultanților în domeniul exporturilor va crește cu 20 de specialiști. Certificarea acestora va fi asigurată de Institutul Britanic de Export – una dintre cele mai prestigioase instituții din zona euro.

Pe 19 ianuarie 2016 a fost dat startul sesiunii de instruire în domeniul tranzacțiilor de export pentru 20 de experți din Moldova și Regiunea Transnistreană. Selectarea acestora a avut loc pe bază de concurs. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de Consolidare a Încrederii.

Termenul de instruire este de cinci luni. În acest timp participanții la proiect vor fi familiarizați cu tehnicile și metodele de utilizare a instrumentelor necesare pentru tranzacțiile comerciale la nivel internațional. Acestea includ: instrumentele de asigurare a relațiilor comerciale internaționale, procedurile vamale, instrumentele de facilitare a relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. La finalizarea cursului de formare, candidații vor trebui să treacă un test special pentru evoluarea cunoștințelor dobândite. În cazul susținerii cu succes a examenului consultanților li se vor elibera certificate de tip international.

Pentru Moldova creșterea numărului de consultanți are o importanță deosebită: companiile de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de servicii de înaltă calitate, necesare pentru sporirea potențialului de export.

În calitate de manager al Programului "Măsuri de sprijin pentru promovarea încrederii," Andrei Darie a menționat, că atât pe malul drept, cât și pe cel stâng al Nistrului, este nevoie de specialiști care să reglementeze mediul de afaceri prin creșterea volumului vânzărilor de export. Astfel, noul proiect nu numai că va îmbunătăți caracteristicile de tranzacționare ale asociațiilor de afaceri, dar, totodată, va facilita extinderea piețelor de desfacere externe pentru producătorii moldoveni.

Instruirea și certificarea tinerilor specialiști  va fi efectuată de Institutul de Export din Marea Britanie. De asemenea, cu experiența sa în administrarea publică internațională se vor împărtăși experții companiei internaționale ” Public Administration International”,  precum și a companiilor autohtone "Alternative de dezvoltare internațională" (Chișinău) și "Sigma-expert» (Bender).

Programul "Sprijin pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii" are ca scop stabilirea relațiilor economice și comerciale dintre locuitorii Moldovei și Transnistriei. Astfel, în proiectele comune pentru dezvoltarea antreprenoriatului și a infrastructurii sociale este planificată implicarea unui număr mai mare de întreprinzători privați, reprezentanți ai societății civile și a autorităților locale de pe ambele maluri ale Nistrului. Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea calității produselor moldovenești și evoluarea lor pe piețele internaționale.

0

122

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org