În rezultatul plasării titlurilor de stat, bugetul Republicii Moldova a fost suplinit cu 209 milioane de lei (11,7 milioane de dolari)


Experții observă o scădere stabilă, deși lentă, a profitabilității titlurilor de stat. Acest lucru este evidențiat și de rezultatele licitației din 29 august, în cadrul căreia Ministerul Finanțelor a plasat titluri de stat în valoare de 209 milioane de lei, în timp ce profitabilitatea acestora a fost mai mică decât în ​​tranzacțiile anterioare.

Astfel, în cadrul licitației organizate marți, emitentul a oferit petnru plasare titluri de stat în valoare de 170 milioane lei, în timp ce cererea de la băncile comerciale a depășit 321 milioane lei. Indicele mediu al profitabilității acestor titluri a fost de 6,26% - 6,63%. Reamintim, că la licitația desfășurată la data de 23 august, ratele dobânzilor de rentabilitate a valorilor mobiliare au fost incluse în intervalul 6.31% - 6.59%.

În opinia participanților profesioniști ai pieței de capital, pe termen scurt ritmul lent de scădere a profitabilității titlurilor de stat a redobândit un caracter stabil. De asemenea, nu este exclusă probabilitatea de a atinge cifra de 6%.

Mai mult decât atât, acest fapt este indirect evidențiat de cea mai recentă decizie a Comitetului Executiv al Băncii Naționale a Moldovei, potrivit căreia rata de bază și ratele dobânzilor la depozitele și împrumuturile overnight au fost reduse cu 0,5 puncte procentuale.

Așa cum au menționat participanții profesioniști pe piață, încetinirea costului banilor va fi facilitată de cererea tot mai mare pentru împrumuturi și credite din partea reprezentanților sectorului real al economiei. Cu toate acestea, acest lucru până când nu se observă. Motivul constă în ratele ridicate ale dobânzilor la împrumuturile acordate (aproape 10%), precum și în activitatea economică scăzută în sectorul de afaceri.

În același timp, trebuie de remarcat faptul că costul redus al resurselor financiare contribuie la creșterea profitului băncilor de la titlurile de stat nou-dobândite de la Ministerului de Finanțe la o rată fixă ​​și cu termenul de rambursare  de doi ani.

0

110

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org