După implementarea reformei fiscale, bugetul Republicii Moldova riscă să piardă aproape 2,5 miliarde de lei


Ca urmare a reformei fiscale, în anii 2018-2019 bugetul Republicii Moldova ar putea suporta pierderi de circa 2,4 miliarde de lei. Această opinie a fost exprimată de către experții Centrului analitic independent Expert-Grup, care nu exclud posibilitatea impunerii unor noi taxe de către autorități după alegerile parlamentare.

Reforma fiscală a fost inițiată de Partidul Democrat din Moldova și aprobată de Parlament în timpul sesiunii de primăvară-vară.

Calculele au fost prezentate de experții Expert-Grup joi, 20 septembrie, în cadrul analizei trimestriale "Realism Economic". Conform datelor preliminare, pierderile bugetului în domeniul protecției sociale timp de doi ani ar putea ajunge la 1,8 miliarde de lei, în timp ce bugetul de stat riscă să piardă circa 600 de milioane de lei. Astfel de rezultate au fost anunțate de către directorul executiv al Expert-Grup - Andrian Lupușor.

Potrivit experților, cea mai mare parte a pierderilor financiare va fi înregistrată în 2019 - circa 1,4 miliarde de lei. Apoi va urma o perioadă în care în mod activ vor crește salariile, ca urmare a măsurilor prevăzute de reformă, ceea ce va conduce și la o creștere a consumului.

În special, Andrian Lupușor a subliniat faptul că în cazul scenariului optimist, această situație va contribui la creșterea economică și a investițiilor interne. Prin urmare, pierderile bugetului asigurărilor sociale în 2020 vor fi compensate în cea mai mare măsură, iar pierderile bugetului de stat nu vor depăși 130 de milioane de lei.

0

169

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org