Potențialul exporturilor moldovenești pe piața europeană este estimat la 85%


Până la 85% din exporturile moldovenești pot fi direcționate către piața UE. Declarația corespunzătoare a fost făcută de Octavian Calmâc, în calitate de consilier economical  prim-ministrului Republicii Moldova.

Potrivit expertului, dacă Republica Moldova ar beneficia în timp și în întregime de Acordul privind zona de liber schimb aprofundat și profund (DCFTA), ratele economice de schimb între UE și țara noastră ar fi mult mai mari până în prezent. În special, Octavian Calmâc a remarcat că astăzi spre exemplu, oportunitatea de comerț cu produse de origine animală nu este pe deplin utilizată. În același timp, structura comerțului exterior cu țările din Uniunea Europeană este următoarea: exporturile Moldovei în zona euro au fost marcate la 70%, în timp ce importurile au fost de aproximativ 50%.

În același timp, expertul a subliniat că Moldova are potențial de creștere și, ținând seama de practica unor țări balcanice, volumul exporturilor produselor moldovenești către UE ar putea fi majorat la cel puțin 85%. Ideea este întărită de pragul obținerii dreptului de a exporta produse de origine animală în contextul consolidării capacității instituționale a țării în procesul de adoptare și aplicare a legislației europene.

La rândul său, directorul executiv al Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a remarcat că, fără participarea țării la DCFTA, exporturile moldovenești către Uniunea Europeană ar fi cu aproximativ 400 de milioane mai puțin. Cu toate acestea, cu ratele de creștere pozitive, situația rămâne destul de promițătoare. Potrivit expertului, principalii factori care au afectat negativ posibilitatea implementării integrale a acordului sunt instabilitatea politică din țară, efectele crizei bancare și seceta din 2015. Dar chiar și în aceste condiții, în perioada 2015-2017, Republica Moldova a atins o creștere a exporturilor către UE în valoare de 22%, iar creșterea se menține și în acest an.

0

133

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org