Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

Creșterea căror impozite ar trebui să fie așteptată în 2017?

Guvernul Republicii Moldova a aprobat noile accize și impozite, elaborate de ministerul finanțelor. Cele mai multe din noile valori au fost ajustate spre creștere. Majorarea taxelor este așteptată deja de la începutul anului 2017.

Pe 16 noiembrie 2016 a avut loc ședința guvernului, la care au fost aprobate proiectele politicii vamale și a celei bugetar-fiscale pentru anul 2017. După cum a declarat Octavian Armașu, ministrul finanțelor, noul proiect de lege este menit să asigure condiții mai clare, necesare pentru dezvoltarea competitivității în domeniul afacerilor, sporirea stabilității, mărirea încasărilor în bugetul de stat, precum și consolidarea cadrului juridic în direcția de recuperare a economiei naționale.

În primul rând, va fi majorată impozitarea operațiunilor de transmitere în posesie/folosință a bunurilor imobile (arendă, locațiune) – de la 5 până la 10%. Prin acest articol al impozitelor autoritățile moldovenești speră să împlinească bugetul de stat cu aproape 2,7 milioane de lei.

De asemenea, de la 2 până la 3% va fi majorat impozitul pe livrările efectuate de către persoanele fizice în favoarea agenților economici a produselor zootehnice, horticole și de origine vegetală. În această categorie sunt incluse, de asemenea, veniturile de la comercializarea nucilor și a produselor din ele. Astfel de măsuri fiscale, potrivit ministerului Finanțelor, vor aduce în bugetul de stat mai mult de 4 milioane de lei.

Majorarea accizelor la produsele petroliere va fi treptat ajustată în conformitate cu directivele uniunii Europene, iar veniturile estimate vor ajunge la nivelul de 133 de milioane de lei. Aceeași tendință se va menține și în cazul accizelor la produsele din tutun. Iar suplimentarea bugetului va fi efectuată cu mai mult de 300 de milioane de lei.

Ajustărilor vor fi expuse și ratele fixe ale accizelor la băuturile alcoolice – conform nivelului inflației, prognozat pentru anul 2017, această mențiune va fi de 5%. Bugetului de stat această măsură va aduce 28 de milioane de lei.

În același timp, reieșind din practica internațională, vor fi anulate accizele la astfel de produse, cum ar fi: bijuteriile, aparatele radio, aparatele video și sunet.

După cum a menționat Octavian Armașu, noul proiect prevede introducerea accizelor în moneda națională la vehiculele cu o capacitate mare a motorului. Actuala rată de 3,71 euro va scădea pînă la 3,5 euro. În plus, ministrul finanțelor a subliniat că, potrivit proiectului de lege aprobat, va fi anulată și reducerea de 15% la plata impozitului pe bunurile imobiliare (în cazul în care el se achita până la 15 august al fiecărui an). De asemenea, vor fi majorate scutirile personale.

Condițiile noului proiect de lege nu le-au convenit tuturor membrilor cabinetului de miniștri. În același timp, Pavel Filip a cerut miniștrilor să aprobe documentul în forma în care a fost prezentat de către Ministerul finanțelor. Principalul motiv pentru o astfel de grabă este limitarea în timp, care este acordat pentru adoptarea unor astfel de documente. La acest moment proiectul se află la examinare în Parlamentul Republicii Moldova.

482
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe