Poziția Republicii Moldova în clasamentul investițional a scăzut cu 12%. Care au fost indicatorii activității de investiții?


Până la sfârșitul primei jumătăți a anului 2018, poziția investițională a Republicii Moldova pe arena internațională a scăzut cu 3,6 miliarde de dolari. În comparație cu a doua jumătate a anului 2017, declinul a fost de 12,9% - la sfârșitul lunii decembrie această cifră a fost minus 3,2 miliarde de dolari.

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei, volumul investițiilor active în Moldova în primele șase luni ale acestui an a constituit circa 150 milioane dolari SUA. Cea mai mare recesiune de investiții - de aproximativ 250 milioane USD - a fost înregistrată în categoria "alte investiții". În același timp, s-a înregistrat o creștere a investițiilor directe - cu 3,68 milioane de dolari, și a investițiilor în portofoliu - cu 0,24 milioane de dolari.

În categoria pasivelor (obligațiile externe asumate de către Republica Moldova față de partenerii  externi) a fost înregistrată o creștere de 269 milioane dolari, atingând o valoare de peste 9,2 miliarde USD la sfârșitul perioadei desemnate.

După cum s-a menționat în Banca Națională a Moldovei, poziția investițională internațională este un document de raportare macroeconomică, în care activele și pasivele unei anumite economii în termeni cantitativi sunt prezentate față de alte economii mondiale.

0

164

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org