Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.10.2021
USD
17.54
EUR
20.33
RUB100
0.249
Bitcoin
Etherium

Guvernul a aprobat Acordul privind liberalizarea transportului de mărfuri între Republica Moldova și Turcia

Pentru a efectua transportul de mărfuri între Republica Moldova și Turcia, nu vor mai fi necesare autorizații speciale. Modificările relevante la Acordul privind transportul rutier internațional, intrat în vigoare din 3 iunie 1994, au fost aprobate miercuri, 21 noiembrie, de Cabinetul de Miniștri.

Acordul de modificare a documentului aprobat anterior a fost semnat de părțile moldovenești și turcești cu o lună mai devreme - 17 octombrie 2018 la Chișinău.

În special, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova a menționat că liberalizarea traficului de mărfuri va fi unul dintre principalii factori care va contribui la creșterea competitivității operatorilor la nivel regional, precum și la reducerea sarcinii administrative sub forma diverselor costuri ale operațiunilor de transport.

Având în vedere volumul mare de bunuri din producția moldovenească exportată în Europa de Est, problema autorizațiilor turcești pentru transportul de mărfuri a fost de natură permanentă pentru transportatorii moldoveni. De aceea, companiile moldovenești s-au confruntat adesea cu situații în care nu și-au putut îndeplini pe deplin obligațiile care decurgeau din contractele pentru transportul de mărfuri.

Acordul privind liberalizarea mărfurilor între Republica Moldova și Turcia va intra în vigoare după primirea ultimei notificări scrise pe canalele diplomatice privind implementarea procedurilor interne de către ambele părți participante la semnarea contractului.

După cum s-a menționat anterior în raportul Biroului Național de Statistică, volumul exporturilor din Moldova către Turcia în anul 2017 a crescut de 1,7 ori, ajungând la 104 milioane dolari până la sfârșitul perioadei desemnate, în timp ce importurile s-au ridicat la 303 milioane dolari, fiind în creștere cu 12%.

710
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe