Suprimarea utilizării „schemei moldovenești“ pentru spălarea banilor de către Banca Centrală a Federației Ruse: cum a fost efectuată?


După cum a raportat la sfârșitul săptămânii trecute serviciul de presă al Băncii Centrale a Federației Ruse, autoritatea de reglementare a reușit să oprească utilizarea în continuare a așa-numitei „scheme moldovenești“ de spălare a banilor în 2014. În același timp, reprezentanții celei mai importante instituții financiare din Rusia au remarcat, că nici de la autoritățile de reglementare financiare europene, nici de la conducerea Republicii Moldova Banca Centrală a Federației Ruse nu a primit solicitări cu privire la acest subiect.

Anterioar sursele mass-media raportau despre procesele de spălare a banilor din Rusia prin Letonia și Republica Moldova în perioada anilor 2011-2014, cu utilizarea schemei frauduloase, similare celei folosite în „furtul miliardului“ în țara noastră. În același timp, autoritățile din Moldova au vorbit în mod repetat colegilor ruși precum că ei nu sunt dispuși să le ajute în investigarea fraudelor financiare. După cum a menționat anterior secretarul de presă al președintelui rus, Dmitry Peskov, Kremlinul este conștient de acuzațiile Moldovei, însă el nu dispune de nici o informație cu privire la anchetă.

Serviciul de presă al Băncii Centrale a Federației Ruse a declarant, că la sfârșitul anului 2013 de către autoritatea de reglementare a fost dezvăluită și identificată așa-numita „schemă moldovenească“ de retragere a fondurilor în străinătate. În cadrul acestei scheme fondurile din anumite bănci rusești erau transferate în conturile companiilor străine, deschise la mai multe bănci din Moldova. În cea mai mare măsură în acest proces a fost implicată banca comercială «Moldindconbank». De asemenea, este menționat faptul că în schema frauduloasă au fost implicate 23 de organizații de credit din Rusia. Ulterior autoritatea de reglementare centrală a retras licențele tuturor băncilor desemnate, printre care: "Baltika", "Smartbank", " Русский земельный банк ", "European Express", "Intercapital banca", "Mast-Bank", "Energobusiness" „Vest“ și altele.

În același timp, Banca Centrală a Federației Ruse a clarificat faptul că la mijlocul anului 2014, spălarea banilor prin intermediul „schemei moldovenești“ a fost suprimată. Cu toate acestea, legalizarea fondurilor furate a fost executată nu în instituțiile financiare din Rusia, dar băncile din țările cu destinație finală. Trebuie de remarcat faptul, că cea mai mare parte a banilor a fost transferată prin banca comercială «Moldindconbank» și mai multe bănci din țările baltice. În ciuda acestui fapt, după cum se menționează de către Banca Centrală a Federației Ruse, nici din partea autorităților moldovenești, dar nici din partea autorităților de reglementare financiară din Europa cu privire la acest subiect nu au fost raportate careva reclamații.

0

151

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org