CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.08.2019
USD
17.79
EUR
19.75
RUB100
0.269
Bitcoin
10011$
Etherium
186.97$

În pofida unui risc sporit de fraude în sectorul bancar depozitele populației din Moldova sunt sigure

Potrivit spuselor directorului Băncii Mondiale pentru Moldova Alex Kremer, odată cu întreprinderea de către autoritățile moldovenești a unui șir de măsuri pe parcursul anului trecut, în țară a început să se stabilizeze situația din sectorul financiar-bancar.

În primul rind bancherul a menționat decizia corectă a autorităților moldovenești privind lichidarea celor trei bănci problematice – BEM, Banca Socială și Unibank. Ca succes principal în această direcție Kremer a remarcat transferul din băncile lichidate în alte bănci a depozitlor, facturilor guvernamentale și plăților sociale.

În același timp reprezentantul Băncii Mondiale consideră că principalul motiv al investigației ineficiente a fraudei din sectorul bancar, care a avut loc în 2014, este ascunderea a numelor reale ale proprietarilor de acțiuni din băncile problematice – fapt, care poate avea un impact negativ asupra nivelului de încredere al populației revenit băncilor care activează în prezent.

Potrivit lui Alex Kremer, în cazul în care această problemă nu va fi rezolvată de către autoritățile moldovenești în viitorul apropiat, Moldova nu va putea să se bazeze pe sprijinul bugetar din partea Băncii Mondiale, cauza principală fiind riscul fraudelor repetate, care se menține la un nivel ridicat.

Cu toate acestea, Kremer a declarant că deponenții moldoveni nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la depozitele lor de numerar, deoarece riscul crizei eminente este minim. Reprezentanții Băncii Mondiale sunt mai mult îngrijorați de faptul că până în prezent nu au fost dezvăluite numele proprietarilor reali ai acțiunilor băncilor aflate în procesul de lichidare. Astfel, riscul de creditare a părților asociate cu proprietarii acestor bănci se menține, indiferent de poziția lor în sectorul bancar al Moldovei – sînt companii sau persoane fizice.

De asemenea, Alex Kremer a remarcat că frauda bancară cu implicarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank este o demonstrație a faptului că procesul de rezolvare a problemelor sectorului financiar-bancar din Moldova este în mare parte influențat de politică și nu se bazează pe metodele tehnice și instrumentele corespunzătoare, așa cum se întâmplă în practica bancară din țările dezvoltate.

166
100
Tema zilei
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe