Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
19.01.2022
USD
18.03
EUR
20.54
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

De problemele economiei informale se va ocupa noul Consiliu economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova

În unele sfere din Moldova economiei informale îi revin aproape 82%. Fenomenul este identificat în astfel de domenii, ca comerțul, agricultura, construcțiile, afacerile hoteliere și restaurante.

Pe 16 ianuarie curent, la reuniunea grupului de lucru al Consiliului economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova a fost prezentat un raport al studiului unui astfel de fenomen ca economia informală  și găsirea unor măsuri relevante pentru prevenirea salariilor "în plic".

Autorul raportului este expertul economic Roman Laduș. Potrivit lui, actualmente Republica Moldova se confruntă cu o problemă acută a economiei informale, în timp ce nu s-a identificat încă nici un mod de a combate salarizările "în plic". Mai mult decât atât, acest fenomen nu este în scădere, în ciuda numeroaselor studii efectuate pentru identificarea cauzelor și efectelor economiei informale.

Potrivit lui Laduș, în prezent se evouează mai mult de 40 de soluții posibile pentru rezolvarea acestei probleme. Cu toate acestea, pentru a atinge succesul vizibil este nevoie de a crea un grup special de lucru, ale cărui atribuții vor include dezvoltarea planurilor de acțiune specifice pentru a fi puse în aplicare de către Guvernul Republicii Moldova.

 Astăzi, șeful grupului de lucru este Vladislav Kaminsky, director executiv al Confederației Patronatelor din Moldova. În opinia sa, sarcina principală care urmează să fie soluționată de către autoritățile moldovene este schimbarea mentalității atât a lucrătorilor, cât și a angajatorilor. Acest punct de vedere este împărtășit și de alți membri ai grupului, care au venit și cu alte sugestii cu privire la modul de combatere a salariilor informale. Astfel, Iurie Morcotâlo, în calitatea sa de expert independent de la centrul de analitică "Expert-Grup", a sugerat noului Consiliu Economic să urmeze experiența autorităților georgiene, care au redus povara fiscală asupra populației, prin micșorarea ratelor fiscal și reducerea numărului de taxe plătite cu peste 50%.

Totodată, potrivit lui Vladimir Mitru, consilierul principal al Ministrului Economiei, angajații întreprinderilor au nevoie de anumite stimulente, care ar facilita declararea salariilor "din umbră". Iar vice-președintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Vadim Ceban, a venit cu propunerea de a reduce volumul contribuțiilor sociale și a înăspri controlul asupra activității proprietarilor de brevete.

În cadrul Ministerului Finanțelor ca metodă prioritară de combatere a economiei informale este considerată influiențarea complexă a participanților de pe piața autohtonă, sugerând modificări legislative în toate domeniile de activitate economică. De asemenea, un aviz exprimat de către reprezentanții inspectoratului de muncă ține de controlul strict al mediului de afaceri, care ar trebui să fie exercitat la etapa actuală, iar punctul de reper ar trebui să-l constituie rezultatele auditului antreprenorilor moldoveni, obținute pentru perioadele anterioare.

Astfel, Consiliul economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova a decis să se formeze mai multe grupuri, iar în responsabilitățile fiecăruia dintre ele vor intra anumite sarcini, care urmează să fie rezolvate pe anumite direcții.

533
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe