Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.01.2022
USD
17.90
EUR
19.97
RUB100
0.227
Bitcoin
Etherium

Băncile problematice din Moldova au nevoie de infuzii financiare

După cum menționează unul din experții economici al Centrului Analitic Independent ”Expert-Group” Alexandru Fala băncile problematice din Republica Moldova vor avea nevoie de infuzii financiare. Anunțul a fost făcut în cadrul unor analize a situației în sfera bancară. Injecțiile financiare vor fi necesare băncilor indiferent de decizia finală luată: și în cazul salvării instituției, și în cazul falimentului ei.

După afirmațiile lui Fala, în cazul salvării instituțiilor bancare vor fi necesare sume enorme de bani pentru asigurarea lichidității și recapitalizării băncilor. Iar dacă aceste instituții vor fi supuse procesului de lichidare, va fi nevoie de fonduri pentru rambursarea sumelor, depuse în formă de depozite.

După părerea expertului, lichidarea băncilor problematice poate fi o operațiune costisitoare deoarece apare riscul dezvoltării unor consecințe și mai dramatice. La licidarea unei bănci populația poate recurge la retragerea depozitelor în numerar, prezicînd în mod eronat căderea întregului sector bancar. Rezultatul îl va constitui reducerea volumului resurselor de bani în toate băncile, iar din partea BNM va fi necesară o nouă finanțare.

După cum afirmă Alexandru Fala, este posibil ca decizia finală să constituie o combinație dintre lichidare și salvare a băncilor problematice, iar pentru minimizarea riscurilor trebuie să fie lichidată acea bancă, care a desemnat cea mai mică semnificație socială.

Pentru însănătoșirea sectorului bancar și evaluărea stabilă a pieței valutare BNM trebuie să găsească un răspuns la problema sporirii rezervelor de valută. O notă de salvare o poate constitui semnarea unui nou acord cu FMI. În același timp Republica Moldova va fi nevoită să prezinte garanții reale la capitolul îmbunătățirii situației pe piața financiară.

Analistul menționează că trebuie schimbat însăși modul de monitorizare a sectorului bancar, în primul rînd va trebui să fie sancționați participanții la afacerile dubioase. Aceasta va facilita identificarea persoanelor fizice și juridice, care au fost implicați în operațiunile frauduloase. Astfel succesul va fi garantat doar în condițiile de presiune constantă din partea UE și a FMI, care sînt principalii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova.

 

585
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe