Procedura de depunere a raportărilor statistice și financiare din partea companiilor din Moldova va fi simplificată


Pentru a facilita prezentarea situațiilor statistice și financiare din partea companiilor din Republica Moldova este planificată inițierea unei singure platforme. Acțiunile sunt prevăzute de modificările la legislația în vigoare, adoptate de Parlament în primă lectură.

Potrivit noului document, platforma de raportare unificată va funcționa on-line. La ea, de asemenea, vor fi conectate: Serviciul Fiscal de Stat, Compania Națională de Asigurări în Sănătate și Fondul Național de Asigurare Socială. Această decizie a fost luată pentru a se evita dublarea informațiilor furnizate acestor instituții publice de către agenții economici.

Până în prezent, agenții economici din Republica Moldova sunt obligați să prezinte cinci rapoarte diferite, inclusiv plățile salariale și taxele fiscale. În conformitate cu noul proiect de lege, un raport standardizat va include toate cele cinci rapoarte și, prin urmare, va fi în măsură să elimine dublarea datelor, precum și să reducă volumul de raportare cu aproximativ 40%.

Astfel, agenții economici nu vor mai trebui să ofere celor trei instituții de stat cinci rapoarte, în timp diferit. Acum datele se vor putea prezenta într-un singur raport FSIC 16 și până la data de 25 a fiecărei luni.

Până în prezent, rapoartele privind valoarea veniturilor plătite, impozitul pe venit, calculul contribuțiilor de asigurări obligatorii de asistență medicală, precum și Declarația privind acumularea / utilizarea contribuțiilor de asigurări sociale sunt furnizate Serviciului Fiscal de Stat, Casei Naționale de Asigurări în Sănătate și Casei Naționale de Asigurări Sociale. Totodată, în cadrul noii inițiative legislative, vor fi introduse norme comune pentru furnizarea rapoartelor din partea agenților economici, stabilită procedura aplicării sancțiunilor împotriva agenților, care nu și-au îndeplini în timp util sarcinile și obligațiunile fiscal, precum și procedura ajustării rapoartelor prezentate anterior.

0

121

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org