Rata dobânzii la împrumuturile în moneda națională a atins un nou minim istoric


Potrivit Băncii Naționale, în luna mai a acestui an, rata medie ponderată a dobânzii la creditele în MDL acordate de băncile din Moldova, a înregistrat un nou minim istoric, care au scăzut la un nivel de 8,63% anual. În aceeași perioadă a anului trecut, această cifră a atins 10,26%.

În același timp, experții menționează că aceasta a fost prima dată când rata dobânzii a străbătut pragul de 9%, iar această perioadă este probabil să continue. Acesteia va contribui inflația scăzută și slăbirea politicii monetare din partea autorității de reglementare în raport cu rata de schimb a monedei naționale.

Odată cu ieftinirea împrumuturilor în Moldova, s-a înregistrat o creștere a numărului total de credite acordate de bănci. Astfel, potrivit informațiilor furnizate de către Banca Națională, în luna mai a acestui an, valoarea totală a creditelor contractate de populație și entitățile economice, a depășit 1,6 miliarde de lei. Aceasta este cu 35 milioane lei mai mult decât cifrele înregistrate cu o lună mai devreme și cu 600 milioane lei față de ianuarie 2018.

Cea mai mare cerere în această perioadă pentru împrumuturi a fost pentru creditele pe o perioadă de 2-5 ani, care a reprezentat 45% din totalul împrumuturilor în moneda națională. Rata medie a acestora a fost de 8,14%.

53,6% din volumul total al împrumuturilor noi în lei sunt creditele acordate persoanelor juridice. Rata medie a acestora a fost de 9,32% în luna mai. Pentru persoanele fizice, rata medie a creditelor nou emise a fost de 7,82%, în timp ce pentru creditele imobiliare această valoare a fost de 7,37%.

De asemenea, se remarcă faptul că, pentru noile împrumuturi în valută străină, rata medie ponderată a dobânzii în luna mai 2018 a fost de 4,93%. Cea mai mare parte a acestora - 96,6% - a fost acordată în favoarea persoanelor juridice la o rată medie de 4,8% pe an.

0

205

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org