Prognoza creșterii economice pentru Republica Moldova a fost îmbunătățită de FMI cu 0,3 puncte procentuale


În anul 2018, creșterea economică în Republica Moldova va fi de 3,8%, iar inflația va atinge 3,6%. Astfel de previziuni au fost prezentate în raportul "Perspective economice mondiale", publicat la Washington de către Fondul Monetar Internațional.

Cel mai recent raport privind previziunile de creștere a economiei Moldovei a fost publicat în luna aprilie a acestui an. Atunci, FMI a prevăzut rate de 3,5% pentru PIB și 4,7% pentru inflație. Deficitul de cont curent este estimat la 7,4% din PIB, în timp ce anterior această cifră era estimată la aproximativ 3,7%.

În același timp, prognozele de creștere pentru Rusia și Ucraina au crescut, de asemenea, la 1,8% și, respectiv, 3,5%. Cu toate acestea, pe scara economiei mondiale, experții, dimpotrivă, și-au redus previziunile cu 0,2% în 2018 și la 3,7% - în 2019.

 În special, raportul Fondului Monetar Internațional menționează că perspectivele economice actuale sunt mai ambițioase și mai puțin echilibrate decât cele precedente. Astfel, pentru zona euro, Marea Britanie și Coreea, perspectivele de creștere pe termen scurt au fost reduse, în timp ce creșterea economică a Statelor Unite este de așteptat să rămână neschimbată.

În 2019, potrivit experților FMI, creșterea economică în Republica Moldova va fi de 3,8%. Cu toate acestea, previziunile privind inflația au fost reduse de la 5,1% la 4,9%.

Reamintim că, anul trecut, previziunile Fondului Monetar Internațional privind creșterea PIB-ului Moldovei nu s-au materializat. Astfel, creșterea economică a fost de 4,5%, nu de 4%, așa cum se presupunea, iar rata inflației a fost înregistrată pe un indice de 7,3%, și nu pe prognoza de 6,5% anterior.

0

103

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org