Prognozele inflației pentru anul 2018 au fost revizuite de către Banca Națională în sensul scăderii. Care sunt noile valori?


Banca Națională a Moldovei a revizuit prognoza ratei inflației publicată anterior în sensul scăderii: conform prognozei actualizate, rata anuală a inflației în 2018 va fi de 3,3%, și nu de 3,7%, așa cum a fost observat în luna februarie a acestui an. Pe parcursul ultimelor 10 de luni aceasta este a patra revizuire a ratei inflației din partea autorității de reglementare pusă în aplicare în actualul 2018.

În același timp, rata medie a inflației în Moldova va crește în anul 2018 până la 4,9%, comparativ cu 4,7% indicate anterior. Presiunile dezinflaționiste vor fi resimțite în cea mai mare parte din anul 2018 pe fondul creșterii economice, care, conform estimărilor preliminare va constitui mai mult de 3%.

După cum s-a menționat în Banca Națională, rata anuală a inflației va scădea de la 4,7% (în martie) la 2,2% (în al patrulea simestru al anului 2018). Cu toate acestea, în primul trimestru al anului 2019, inflația va reveni în intervalul țintă.

Bugetul de stat pentru anul 2018 a fost planificat pe baza indicatorilor de inflație la nivelul de 4,3%. Cu toate acestea, previziunile Ministerului Economiei și Infrastructurii, precum și a Fondului Monetar Internațional vorbesc despre creșterea indicelui prețurilor de consum cu 4,1% în acest an.

0

175

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org