Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
25.10.2021
USD
17.47
EUR
20.33
RUB100
0.249
Bitcoin
Etherium

Prognoza inflației pentru anul 2018 a fost redusă de Banca Națională cu 0,4%

Pentru anul 2018, Banca Națională a Moldovei a redus prognozele inflației cu 0,4 puncte procentuale - de la 4,4% la 4%. În același timp, pentru 2017, previziunile indicelui prețurilor de consum nu au fost modificate și sunt așteptate la 6,5%.

În cadrul conferinței de presă petrecute joi, 2 noiembrie, guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, a menționat că cel mai mare declin al nivelului inflației este așteptat în al treilea și al patrulea trimestru al anului 2018. În această perioadă, această valoare, potrivit experților, va scădea la 5% (± 1,5%). În special, Cioclea a subliniat faptul că Republica Moldova importă o parte din inflație din cauza importului de produse alimentare și produse petroliere în țară.

În același timp, președintele Băncii Naționale a remarcat succesul autorității de reglementare în ajustarea inflației importate, care a devenit posibilă datorită consolidării ratei monedei naționale de la începutul acestui an. Astfel, principalele motive care contribuie la întărirea leului moldovenesc sunt creșterea exporturilor și creșterea volumului de fonduri trimise de muncitorii migranți din străinătate.

Potrivit autorității de reglementare, lunar migranții trimit în Moldova peste 100 de milioane de dolari, iar actual aceasta este cea mai mare cifră din ultimii trei ani. În plus, în 2017, pe piața internă, oferta de valută este cu aproximativ 20% mai mare decât cererea pentru ea. Datorită acestui fapt, în primele 10 luni, Banca Națională a reușit să suplinească rezervele de valută prin cumpărarea acesteia cu aproape 400 de milioane de dolari. Reamintim că, pe parcursul anului 2016, autoritatea de reglementare a reușit să cumpere doar 405 milioane dolari pe piață.

Astfel, rezervele curente de valută ale Băncii Naționale ajung la aproape 2,7 miliarde de dolari. Această cifră este chiar mai mare decât suma indicată înainte de începutul crizei bancare din anii 2014-2015, dar nu depășește maximul istoric de 2,8 miliarde de dolari.

În același timp, guvernatorul Băncii Naționale a numit situația din sectorul bancar ca fiind una stabilă. În special, Sergiu Cioclea a menționat că băncile comerciale înregistrează profituri, deci, dacă va fi necesar, își vor putea crește capitalizarea. Până în prezent, adecvarea capitalului total în sistemul bancar al țării este de 30%, în timp ce normativul este stabilit la 16%. De asemenea, băncile înregistrează o lichiditate excesiv de mare - mai mult de 53%, la standardul stabilit de 20%. Potrivit bancherului, în curând se așteaptă o creștere a volumului creditării, ca urmare a scăderii nivelului lichidității curente.

909
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe