Previziunile privind nivelul inflației pentru anul 2018 au fost revizuite de către Banca Națională în direcția scăderii


Prognoza inflației pentru anul curent a fost revizuită de către Banca Națională a Moldovei în sensul scăderii acesteia. Astfel, potrivit prognozei actualizate, până la sfârșitul anului 2018 această cifră va fi de 3,2% și nu 3,3%, conform previziunilor din luna mai. În același timp, prognoza a fost menținută pentru anul următor la rata de 4,9%.

De la începutul acestui an, autoritatea de reglementare și-a redus deja previziunile privind inflația de trei ori. Cu toate acestea, în prima jumătate a anului 2019, experții se așteaptă la o schimbare a tendinței și revenirea la intervalul țintă marcat mai devreme la nivelul de 5% (± 1%).

După cum s-a menționat în Banca Națională, la modificarea ratei inflației de la începutul anului viitor va contribui păstrarea în mare măsură a ratei scăzute de bază privind instrumentele principale de politică monetară din acest an, precum și o creștere semnificativă a prețurilor petrolului internaționale și adoptarea politicilor de stimulare fiscală.

Conform celui de al doilea raport asupra inflației, publicat de Banca Națională în luna mai a acestui an, în a doua jumătate a anului 2018, rata anuală a inflației o să scadă la 2,2%, în timp ce în intervalul țintă desemnat aceasta va reveni doar la sfârșitul primei jumătăți a 2019.

Trebuie reamintit faptul că, la calcularea bugetului de stat pentru anul curent, inflația anuală a fost luată în considerare la nivelul de 4,3%. În același timp, până la sfârșitul anului 2018 Fondul Monetar Internațional și Ministerul Economiei și infrastructurii prognozează inflația la aproximativ 2,5%.

0

130

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org