Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
19.01.2022
USD
18.03
EUR
20.54
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

Programul "PARE 1 + 1" a fost prelungit pentru încă trei ani. Câte fonduri au reușit să atragă migranții în economia Republicii Moldova?

La ședința de ordin a Guvernului Republicii Moldova a fost aprobată decizia de extindere a Programului pentru atragerea fondurilor în economia națională ”PARE 1 + 1” pentru încă 3 ani.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Kirill Gaburici, conform rezultatelor programului ”PARE 1+1”, din 2010 s-a constatat o creștere semnificativă a investițiilor în dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii în Moldova, datorită investiției banilor câștigați de migranții muncitori din Moldova în străinătate pentru deschiderea și dezvoltarea propriei afaceri.

În particular, Kirill Gaburici a subliniat că programul "PARE 1 + 1" este unul dintre cele mai eficiente instrumente de atragere a fondurilor în economia Republicii Moldova. Printre migranții de muncă, acest program, de asemenea, se bucură de o popularitate deosebită, deoarece le oferă oportunități unice de a-și deschide propria afacere și de a câștiga venit în Moldova. În plus, potrivit ministrului, acesta este un motiv excelent pentru întoarcerea concetățenilor noștri în țara lor de baștină.

În total, pentru finanțarea programului "PARE 1 + 1" în 2019-2021 vor fi alocați circa 120 milioane de lei, ceea ce, potrivit calculelor preliminare, va permite implementarea a aproximativ 480 de proiecte.

Reamintim că programul de atragere a banilor pentru economie a fost lansat în 2010 și a fost inițial conceput pentru o perioadă de cinci ani. Apoi, guvernul Republicii Moldova a decis extinderea programului până în 2018. Programul "PARE 1 + 1" este un program destinat lucrătorilor migranți, precum și rudelor lor de gradul I care doresc să investească banii câștigați/primiți ca urmare a transferurilor bănești în deschiderea și dezvoltarea propriei afaceri în țara lor de origine. Conform termenilor programului, pentru fiecare leu investit în afacerea proprie, statul plătește beneficiarului un leu sub formă de subvenție, dar nu mai mult de 250 mii lei.

De la începutul programului, mai mult de 1.300 de întreprinderi au primit finanțare, iar suma totală a fondurilor oferite depășește 250 milioane de lei. Acest lucru a făcut posibilă atragerea a peste 800 de milioane de lei în economia națională. Proiectele sunt finanțate de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul ODIMM și al Uniunii Europene.

578
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe