Programul "Prima Casă" este planificat să fie extins. Ce categorii de cetățeni pot deveni beneficiari?


Vineri, 15 iunie, parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege, potrivit căruia categoriile de cetățeni - beneficiari ai programului guvernamental „Prima Casa“ vor fi extinse.

În special, de a se califica în programul de credite ipotecare garantate de stat, pot tinerii cetățeni ai Republicii Moldova care locuiesc în sate și sunt proprietarii de bunuri imobiliare dobândite prin moștenire sau cadou. De asemenea, să aplice la program pot persoanele care dețin locuințe împreună cu alți membri ai familiei cărora le revin mai puțin de 6 mp. Din zona de locuit.

După cum menționează autorii proiectului de lege, decizia extinderii listei de potențiali participanți la programul guvernamental „Prima Casa“ a fost luată în contextul creșterii numărului de cereri din partea tinerilor care au fost moștenit anterior o casă în mediul rural, însă mai au nevoie de locuințe.

În plus, proiectul de lege clarifică perioada de calcul a taxelor de garanție, conțime modificări ai Codului fiscal și Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. În acest context, autorii proiectului de lege propun ca valoarea compensației din bugetul de stat ce aparține surselor de venit a beneficiarilor programului, să nu fie impozabilă. Prin urmare, în ceea ce privește participanții la proiect, nu vor fi calculate contribuțiile obligatorii de asigurări sociale de stat, precum și primele de asigurare pentru asigurările obligatorii de asistență medicală.

În viitorul apropiat, guvernul ar trebui să stabilească procedura de acordare a compensațiilor participanților la program din bugetul de stat. Proiectul de lege urmează să fie adoptat în lectura finală.

0

191

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org