Începând cu anul 2020, Moldova intenționează să majoreze mărimea reținerii preliminare a impozitului pe venit - de la 7% la 12%. Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost inițiat de Ministerul Finanțelor.
Conform modificărilor propuse, rata unică a impozitului pe venit pentru persoane fizice și juridice, propusă în octombrie 2018, va fi menținută. Se preconizează, de asemenea, creșterea mărimii plăților anticipate de reținere în favoarea rezidenților - de la 7% la 12%.
Astfel, începând cu anul 2020, fiecare antreprenor (cu excepția persoanelor care dețin brevete sau care desfășoară activități antreprenoriale independente), un reprezentant, o instituție publică, o organizație va avea dreptul să rețină 12% din plățile efectuate către persoane fizice. Excepția, conform legislației actuale, sunt antreprenorii individuali, gospodăriile țărănești / private, deținătorii patentelor de afaceri.
În același timp, suma de 12% nu va fi dedusă din plățile pe venit ale persoanelor fizice din înstrăinarea valorilor mobiliare, autovehiculelor, din valoarea contractelor de leasing, de terenuri agricole, înstrăinarea activelor de capital ale persoanelor fizice care sunt cetățeni ai Republicii Moldova, conform gajului, ipotecii, contractelor de leasing și leaseback, precum și ca rezultatul lichidării entității economice.
Ministerul Finanțelor a explicat necesitatea adoptării unei astfel de măsuri pentru a simplifica administrarea fiscală, precum și pentru a asigura conformitatea fiscală a persoanelor care desfășoară activități comerciale. Potrivit calculelor preliminare, după adoptarea modificărilor aduse în Codul Fiscal, suma veniturilor suplimentare la bugetul de stat pentru anul 2020 va fi de circa 24 milioane lei.