La Chișinău a fost lansat proiectul „Primarii pentru creșterea economică“, în care se propune dezvoltarea economiei locale și crearea de noi locuri de muncă cu ajutorul granturilor în mărime de la 300 la 600 de mii de euro, oferite Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. În acest scop, Comunitatea Europeană a stabilit un buget de circa 9,5 milioane de euro.
La evenimentul de deschidere a proiectului a participat șeful Delegației UE în Moldova Pirkka Tapiola, el a făcut o declarație, precum că noul program este conceput pentru a ajuta autoritățile locale să dezvolte procesele, necesare pentru o creștere economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă. Astfel, proiectul este planificat pentru a menține relații de colaborare între toți membrii autorităților publice, precum și între reprezentanții mediului de afaceri și societatea civilă. Conform spuselor lui Pirkka Tapiola, rezultatul implementării proiectului ar trebui să fie îmbunătățirea ecosistemului de afaceri, care va asigura revitalizarea dezvoltării economice în toate regiunile țării.
Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului Republicii Moldova, Valentin Guznac, acest proiect este important pentru consolidarea potențialului economic al satelor și orașelor din Moldova. La rândul său, Guvernul se angajează să ofere tot sprijinul necesar pentru punerea în aplicare a proiectului.
De asemenea, la lansarea proiectului a fost prezentă Tatiana Badan, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, care le-a adus mulțumiri reprezentanților Uniunii Europene pentru inițierea unui nou program de finanțare și a remarcat rezultatele pozitive obținute de țara noastră în alte programe. În plus, după cum s-a menționat de către Tatiana Badan, acest proiect face parte din reforma consolidării autonomiilor locale în vederea îmbunătățirii calității serviciilor oferite cetățenilor Republicii Moldova.
În cadrul Conferinței între Congresul autorităților locale și a reprezentanții UE în Moldova a fost semnat un Acord de cooperare, obiectivul final al căruia ar trebui să asigure funcționarea eficientă a autorităților locale din Republica Moldova. Inițiativa regională a UE „Primarii pentru creșterea economică“ este preconizată pentru perioada anilor 2017-2020, și implică țările din „Parteneriatul Estic“ – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus.