Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
25.10.2021
USD
17.47
EUR
20.33
RUB100
0.249
Bitcoin
Etherium

Decizia Băncii Naționale privind politica monetară din 27 decembrie 2017

Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să lase neschimbată mărimea ratei de bază aplicate pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, care actual se ridică la 6,5% pe an. De asemenea, potrivit deciziei Băncii Naționale a Moldovei din 27 decembrie 2017, s-a decis menținerea la același nivel:

  • a ratei pentru împrumuturile overnight – 9.5% pe an;
  • a ratei pentru depozitele overnight – 3,5% pe an.

Norma rezervelor obligatorii din fondurile atrase de bănci în lei moldovenești și în moneda neconvertibilă se menține la nivelul actual de 40,0% din baza de calcul.

Norma rezervelor obligatorii din fondurile băncilor atrase în valută liber convertibilă rămâne la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul.

Decizia a fost luată de Banca Națională pe baza ultimelor analize macroeconomice și a celor mai recente prognoze ale inflației pe termen scurt și mediu. Aceste analize au confirmat în mare măsură corectitudinea previziunilor autorității de reglementare publicate în luna noiembrie a acestui an, precum și ipotezele pe care se baza prognoza.

În același timp, se observă că creșterea economică în trimestrul III al anului 2017 a fost înregistrată la nivelul de 5,4%, ceea ce depășește cifrele prognozate anterior. În principal, această tendință a fost facilitată de o creștere a cererii nete din partea agenților economici și de rezultatele bune înregistrate în sectorul agricol.

Nivelul inflației anuale în luna noiembrie 2017 a început să înregistreze o tendință descendentă, asociată cu cea mai recentă previziune a Băncii Naționale a Moldovei. În primul trimestru al anului 2018, este de așteptat ca rata anuală a inflației să atingă intervalul țintă de 5,0%.

În perioadele ulterioare, definiția politicii monetare va fi pusă în aplicare în funcție de tendințele dictate de procesele inflaționiste.

401
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe