Decizia de politică monetară a BNM


La ședința din 6 februarie, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis menținerea ratei de bază pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 6,5% pe an.

Conform deciziei BNM, ratele dobânzilor la creditele overnight au rămas la nivelul actual de 9,5%, iar la depozitele overnight - la nivelul de 3,5% pe an. În același timp, autoritatea de reglementare a menținut rata rezervelor obligatorii pentru fondurile obținute de băncile licențiate în moneda naționale și convertibilă, la nivelul actual de 42,5% din baza de calcul, iar în monedele neconvertibile - la nivelul de 14% din baza de calcul.

Potrivit experților, decizia a fost luată în contextul rezultatelor analizei macroeconomice efectuate recent, precum și a previziunilor privind inflația, anunțate pe termen mediu. În plus, au fost luate în considerare previziunile privind dezvoltarea ulterioară a mediului monetar și economic extern și ajustarea politicii fiscale de stat.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al Băncii Naționale privind politica monetară este programată pentru data de 14 martie a anului curent. Ultima dată autoritatea de reglementare a schimbat rata de bază de refinanțare cu mai mult de un an în urmă - în decembrie 2017, valoarea sa a fost redusă cu 0,5%.

0

80

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org