Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.09.2021
USD
17.63
EUR
20.66
RUB100
0.240
Bitcoin
Etherium

Republica Moldova riscă să-și piardă dreptul de a emite polițele "Cartea verde"

Republica Moldova riscă să fie privată de dreptul de a emite polițele de asigurare "Cartea verde". Motivul pentru o astfel de decizie a Consiliului Biroului Internațional "Cartea Verde" a servit insuficiența solvabilității companiilor de asigurări din Moldova, care recent au fost implicate în mai multe cauze penale. În cazul în care companiile de asigurări din Moldova nu-și vor demonstra capacitatea de a-și acoperi obligațiile de asigurare, Biroul internațional "Cartea Verde" își rezervă dreptul de a le suspenda statutul de membru în acest sistem de asigurare.

După cum s-a menționat în Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule, aceste probleme au apărut ca urmare a sechestrului pus asupra conturilor a trei societăți de asigurări (ASITO, Alliance Insurance Group și Moldasig). Motivul acestei decizii a fost implicarea acestor companii în cazul furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar din Moldova, potrivit căruia omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Judecătoria l-a recunoscut pe acesta ca fiind beneficiarul societăților de asigurare vizate, iar pentru a compensa prejudiciile cauzate statului, a fost luată decizia de a-i aresta conturile.

În același timp, potrivit avocaților lui Veaceslav Platon, nu există dovezi în cazul în care el este beneficiarul final al acestor societăți pe acțiuni. Potrivit reprezentanților acestor societăți, conform legislației în vigoare și Legii "Despre societățile pe acțiuni", SA nu este responsabilă pentru obligațiile acționarilor, în timp ce Veaceslav Platon este un simplu acționar al societăților de asigurări ASITO, Alliance Insurance Group și Moldasig. Trebuie de remarcat faptul că peste 50 de milioane de euro au fost confiscate în conturile acestor societăți de asigurare, din cauza căruia este imposibilă tranzacția spre Fondul de garantare în valoare de 80 de milioane de euro de la Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule.

Cu toate acestea, potrivit lui Svetlana Lupașcu, șefa Departamentului de Supraveghere a Asigurărilor în cadrul CNPF, fondul de garantare a fost deja suplinit cu suma necesară. Cauza problemei constă în apariția îndoielilor Consiliului de la Bruxelles al Biroului "Cartea verde" privind solvabilitatea societăților de asigurare care operează pe teritoriul Republicii Moldova, față de conturile cărora a fost aplicat sechestrul.

Astfel, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule al Republicii Moldova înainte până pe data de 8 septembrie trebuie să furnizeze dovezi că obligațiile de asigurare ale societăților vizate, dacă este cazul, vor fi acoperite integral. După cum a subliniat expertul, unele probleme ar putea fi soluționate în cel mai scurt timp prin eliminarea arestării de pe conturile companiilor de asigurări. Cu toate acestea, Moldova riscă să-și piardă dreptul de a participa la sistemul internațional ”Cartea Verde” până când în țară nu se va stabiliza situația economică și cea politică.

Amintim că în anul 2015 Republica Moldova a riscat deja să fie exclusă din sistemul internațional de asigurări auto ”Cartea Verde” din cauza imposibilității plasării prealabile a unei garanții bancare externe în valoare de 4,25 milioane de euro către biroul de la Bruxelles. Cu toate acestea, acum doi ani situația a fost rezolvată.

Până în prezent, șase companii de asigurări au dreptul să emită asigurările Carte Verde: Asito, Donaris Group, Moldasig, Grawe Carat, Alliance Insurance Group și Klassika Asigurari.

330
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe