Republica Moldova va continua să beneficieze de sprijinul financiar din partea BERD


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare intenționează să continue sprijinul pentru Republica Moldova în procesul de implementare a unor noi proiecte în domeniul dezvoltării regionale și al mediului.

Acest subiect a fost discutat în cadrul unei reuniuni la care au participat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Protecției Mediului din Republica Moldova, Liviu Volkonovici, și șeful BERD în Moldova, Alexandru Kosovan. În special, oficialii au discutat principiile și strategiile de planificare a proiectelor din domeniul mediului și al dezvoltării regionale. De asemenea, în cadrul reuniunii au fost remarcate succesele relațiilor de colaborare dintre Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Ministerul mediului și au fost evidențiate posibilitățile de finanțare externă a proiectelor. O atenție deosebită a fost acordată gestionării deșeurilor agricole și problemei furnizării populației a apei potabile.

De asemenea, ministrul Liviu Volkonovici a mulțumit reprezentanților Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru sprijinirea țării noastre pe calea reformelor instituționale în domeniul protecției mediului. În special, diplomatul moldovean a subliniat prioritățile departamentului pe care îl conduce, printre care: restaurarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în localitățile din țară și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

La rândul său, reprezentantul organizației financiare internaționale a confirmat disponibilitatea BERD de a oferi sprijin suplimentar țării noastre în implementarea proiectelor de infrastructură. Astfel, potrivit lui Alexandru Kosovan, peste 64% din investițiile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Republica Moldova sunt îndreptate spre sfera protecției mediului. O atenție deosebită va fi acordată punerii în aplicare a Strategiei de gestionare a deșeurilor.

În perioada anilor 2010-2015, Ministerului Protecției Mediului al Republicii Moldova i-au fost alocate circa 30 de milioane de euro pentru implementarea proiectului "Programul de dezvoltare a companiilor de alimentare cu apă în Moldova". 20 de milioane de euro au fost acordate în formă de subvenții și granturi. Costul total al proiectelor finanțate de BERD din 1991, când a fost semnat Acordul de cooperare cu țara noastră, depășește 1,65 miliarde de euro.

0

172

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org