Moldovei îi va fi alocat un ajutor financiar în valoare de 100 milioane de euro. Decizia a fost aprobată de Comisia Bugetară Europeană


Proiectul de acordare a asistenței financiare Republicii Moldova în valoare de 100 milioane de euro a fost aprobat de Comisia bugetară a Parlamentului European. Fondurile vor fi transferate în trei tranșe, în perioada 2017-2018. Termenii și condițiile sprijinului financiar urmeză a fi stabilite în viitorul apropiat în comun de către Comisia Europeană și Guvernul Republicii Moldova.

Documentul conține, de asemenea, o cerere a deputatului european Siegfried Mureșan, potrivit căreia sprijinul financiar trebuie să fie acordat țării noastre cu anumite condiții. Printre acestea se numără și cele prioritare: furnizarea rezultatelor concrete de către cadrele guvernamentale în lupta împotriva fenomenului corupției, întărirea sistemului bancar național și a statului de drept, stabilirea transparenței și independenței sistemului judiciar.

În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc marți, 4 aprilie, Siegfried Mureșan a declarat că asistența financiară alocată Republicii Moldove din partea Uniunii Europene, ar trebui să urmărească ca scop stabilizarea economiei și finanțarea cheltuielilor curente. În același timp, parlamentarul european a cerut autorităților moldovenești să furnizeze rapoarte relevante privind fluxul de fonduri pentru a se asigura că banii au fost cheltuiți pentru finanțarea reformelor, iar rezultatele vor trebui să indice răspunsurile cetățenilor obișnuiți.

Mureșan a subliniat, de asemenea, necesitatea de a continua ancheta furtului miliardului de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, care a avut loc în 2014.

Proiectul asistenței financiare în valoare de 100 de milioane de euro urmează să fie supus votului în luna mai, iar Parlamentul European va lua o decizie finală pe marginea acestui subiect. Sprijinul financiar pentru țara noastră din partea Uniunii Europene a fost reactivat în luna noiembrie a anului trecut, după o vizită la Bruxelles a prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip.

0

117

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org