Republicii Moldova îi va fi transferată cea de a doua tranșă a împrumutului nerambursabil promis de România


Guvernul Republicii Moldova va primi de la țara vecină, România 50 de milioane de euro, în cadrul celei de a doua tranșe a împrumutului nerambursabil. Prima tranșă a constituit 60 de milioane euro și a fost efectuată pe 24 august 2016.

Creditul a devenit disponibil după semnarea între România și Republica Moldova a "Acordului de asistență financiară rambursabilă pentru Moldova". Acordul a fost ratificat prin Legea №91, 2016. Acesta implică acordarea sprijinului financiar țării noastre în valoare totală de 150 milioane de euro. Fondurile au devenit disponibile ca urmare a inițierii în statul vecin a procesului de privatizare, iar sursele bănești sunt transferate într-un cont curent special, deschis în moneda europeană în Banca Națională a României.

După cum au afirmat autoritățile române, în luna ianuarie a acestui an, Ministerul Finanțelor Publice din România a primit o scrisoare oficială în care Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a cerut să se facă unele modificări la acordul semnat anterior, în special – schimbarea datei transferului celei de a doua tranșe de 50 milioane de euro: de pe 31 martie pe 27 februarie 2017.

Amintim, că prima tranșă în valoare de 60 de milioane de euro a fost transferată Republicii Moldova, în cadrul Acordului privind ajutorul financiar, pe 24 august 2016. Punerea în aplicare a acestuia a fost posibilă printr-un acord scris al ambelor țări, care a confirmat progresele înregistrate de Moldova în semnarea unui nou program de finanțare cu Fondul Monetar Internațional pentru o perioadă de trei ani. În scrisoare au fost menționate, de asemenea, acțiunile pe care Guvernul Republicii Moldova se obligă să le îndeplinească în domeniul antreprenoriatului, precum și în reformarea sferei judiciare și anticorupție.

Fondurile primite din România vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice a Republicii Moldova.

0

104

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org