Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
17.09.2021
USD
17.65
EUR
20.76
RUB100
0.243
Bitcoin
Etherium

"România-Up Start Plus": o nouă linie de finanțare europeană pentru cei care doresc să-și desfășoare activitatea în domeniul urban

Viitorilor antreprenori, care au drept scop inițierea propriei sale de afaceri, vor fi alocate în două faze surse financiare din fondurile europene. Suma nu va depăși 40 de mii de euro.

Departamentul Fondurilor Europene a emis o audiere publică cu privire la ghidul programului "România-Up Start Plus", costul total al cărei se estimează la 105 milioane de euro și va fi finanțat din fondul de distribuție a Programului Capital Operațional Uman (POCU) 2014-2020. Scopul principal al acestui tip de finantare este promovarea antreprenoriatului mic și mijlociu, precum și crearea de noi locuri de muncă. De Program pot beneficia lucrătorii întreprinderilor publice și private, șomerii și a alte persoane civile.

Mecanismul de finanțare se va desfășura în modull următor: după semnarea contractului cu administratorul întreprinderii a planului/schemei, viitorului antreprenor i se va acorda o indemnizație, a cărei valoare nu va depăși 24 de mii de euro – aceasta va constitui prima rundă de finanțare. La cea de-a doua etapă tranșa de finanțare va fi în sumă de cel mult 16 mii de euro. Condiția de bază a celei de-a doua tranșe este obținerea de către antreprenor a unui profit net pentru perioada specificată în contract, suma caruia va fi echivalentă cu jumătate din suma primită în prima etapă de finanțare.

Ministerul Fondurilor Europene a întreprins astfel de măsuri pentru a încuraja afacerile start-up. Potrivit reprezentanților săi, un astfel de mecanism de finanțare constituie o ”piatră de temelie” pentru o finanțare mai inteligentă, deja adaptată realității economice din țară. Sprijinul financiar în acest caz nu se calculează în coeficientul numerologic, ci devine un impuls pentru start-up-urile care au remarcat deja rezultatele pozitive ale etapei inițiale ale activității sale.

După cum menționează Dan Barna, secretarul de stat al Ministerului Fondurilor Europene, principalele obiective ale punerii în aplicare a noului program "România-Up Start Plus" sunt:

  • crearea a mai mult de 2.000 de locuri de muncă;
  • deschiderea a mai mult de 1.500 de întreprinderi mici și mijlocii;
  • antrenarea în domeniul afacerilor a 10 mii de oameni cu abilități de antreprenoriat.

Programul de conducere "România-Up Start Plus" poate fi realizat de către autoritățile locale, camerele de comerț, furnizorii de servicii de formare profesională continuă, universități și ONG-uri.

Pînă în prezent accesul la finanțare pentru companiile românești este la cel mai scăzut nivel dintre țările membre ale Uniunii Europene. În 2015 doar 2% din numărul total de antreprenori au beneficiat de burse și subvenții de împrumut pentru dezvoltarea propriei afaceri, comparativ cu același indicator pe Europa de 8%.

Cererile de revizuire a proiectelor de afaceri pot fi depuse pînă la 15 august în 2016. Iar audierile publice cu privire la propunerile și recomandările ghidului "România Start-Up Plus" vor dura pînă la 25 iulie curent.

490
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe