Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.01.2022
USD
17.90
EUR
19.97
RUB100
0.227
Bitcoin
Etherium

Rusia optează pentru restabilirea relațiilor economice cu Republica Moldova

Autorităților de la Chișinău li s-a prezentat planul, propus de Rusia, care stabilește modalitățile de restabilire a relațiilor economice dintre cele două țări. Este așa-zisă "foaie de parcurs", care conține o listă a măsurilor necesare pentru adoptarea de către guvernul Republicii Moldova în scopul de a restabili și de a îmbunătăți relațiile comerciale cu Federația Rusă.

Pe 5-6 iulie cu vizita în Republica Moldova s-a aflat vicepremierul rus Dmitrii Rogozin. În cadrul vizitei sale, oficialul rus a propus autorităților moldovenești un document ce ține de reglementările și standartizările tehnice, la care Republica Moldova va trebui să adere în scopul de a stabiliza relațiile comerciale și economice cu partea rusă. Rogozin, de asemenea, i-a acordat Republicii Moldova dreptul de a completa "foaia de parcurs" cu propunerile proprii, în cazul dacă va fi necesar.

Documentul cuprinde 14 itemi, din care o parte este de natură tehnică, iar cealaltă parte este scrisă sub forma unor cerințe legate de executarea acordurilor semnate între Moldova și țările CSI. Potrivit analiștilor, anume a doua parte a Programului poate interfera stabilizarea relațiilor dintre Rusia și Republica Moldova, deoarece cerințele prevăzute în noul document sunt contrare Acordului de asociere a țării noastre cu Uniunea Europeană.

Astfel, pentru a elimina barierele economice Rusia impune Moldovei necesitatea de a oferi garanții în ceea ce privește realizarea "Acordului zonei libere de comerț de la 18.10.2011." În plus, cerințele care trebuiesc îndeplinite, țin de standardizare, control veterinar, metrologie și certificare a mărfurilor livrate în Federația Rusă.

În același timp, nu a fost exprimat nimic concret în ceea ce privește perspectivele de returnare a legumelor, fructelor și vinurilor moldovenești pe piața rusă. La această etapă negocierile se referă numai la asigurarea siguranței produselor și punerea în aplicare a unui număr de măsuri de restructurare a procesului de livrare pe piața Federației Ruse a fructelor, legumelor și băuturilor alcoolice. De asemenea, Moldova trebuie să asigure participarea sa la procesul luării deciziilor în cadrul Comunității și respectarea regulilor instituțiilor comunitare.

Situație de conflict poate crea doar un punct al documentului în care partea rusă impune eliminarea restricțiilor privind admiterea producătorilor ruși de produse din zahăr pe piața moldovenească. Aceste restricții se datorează faptului că Moldova a refuzat să accepte certificatele rusești.

De asemenea, propunerile se referă la domeniul industrial, și anume, cele două părți ar trebui să înceapă aprovizionarea Moldovei cu aeronave de producție rusă. La fel ar trebui să fie rezolvate și problemele energetice – prin rambursarea datoriei atestate  față de compania rusească "Gazprom": Moldova trebuie să achite datoria în valoare  de 477 de milioane de dolari, iar Transnistria – 4,5 miliarde de dolari.

În prezent, se cunoaște că autoritățile moldovenești au analizat deja ofertele primite și au trimis răspunsul oficial guvernului rus. Pînă cînd detaliile nu au fost publicate, însă a devenit cunoscut faptul că unele dintre propunerile prevăzute în documentul inițial au fost modificate sau eliminate complet.

444
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe