Creșterea inflației în Republica Moldova continuă


Creșterea inflației în Moldova continuă – aceasta se evidențiază prin performanța ratei anuale a inflației în luna mai 2017, care a atins nivelul de 7,4%. Comparativ cu luna precedentă, indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,8 puncte procentuale. Astfel, valorile inflației anuale totale în luna mai a anului curent au depășit limita superioară a intervalului variabil de ± 1,5% din indicele țintă este de 5%, desemnat anterior de Banca Națională a Moldovei.

În același timp, trebuie remarcat de faptul că dinamica inflației în această perioadă s-a dezvoltat în conformitate cu cele mai recente previziuni ale Băncii Naționale. Astfel autoritatea de reglementare a ridicat indicele mediu estimat de inflație anuală pentru anul curent de la 5,2% la 6,8%.

După cum s-a explicat de către reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei, accelerării dinamicii inflaționiste în Moldova au contribuit șocurile pe termen scurt, din cauza cărora a crescut și venitul disponibil al gospodăriilor agricole. În acest caz, cererea agregată se menține la același nivel, fără a crea o presiune suplimentară asupra inflației.

De asemenea, anterior s-a raportat că Banca Națională a Moldovei a decis să reducă rata de bază de refinanțare cu 1 punct procentual – de la 9% la 8% pe an. O astfel de decizie a fost necesară pentru crearea unor condiții monetare reale, care va aduce inflația înapoi la limitele indicate anterior, precum și la stimularea cererii agregate.

În plus, Banca Națională a remarcat că, în mai 2017 rata anuală a inflației de bază pentru ultimele 12 luni a ajuns la 4,8%. Acest indice este mai mic decât în ​​luna precedentă cu 0,1%.

0

121

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org