România și-a anunțat disponibilitatea de a oferi Republicii Moldova prima tranșă de 150 de milioane de euro din împrumutul promis anterior


Potrivit lui Daniel Ioniță, noului ambasador al României în Republica Moldova, țara sa este pregătită să ofere prima tranșă de 150 de milioane de euro din împrumutul promis anterior. În acest scop, de către Republica Moldova cît mai curînd posibil trebuie semnat un nou acord cu Fondul Monetar Internațional.

Potrivit lui Ioniță, transmisiunea primei tranșe de în valoare de 150 de milioane de euro din partea României va fi pusă în aplicare îndată după ce Republica Moldova din partea sa va îndeplini toate condițiile. La rândul lor, autoritățile române vor acorda o atenție deosebită acestui proces, deoarece numai îndeplinirea tuturor condițiilor va facilita Moldova să încheie un acord la nivel tehnic cu Fondul Monetar Internațional.

De asemenea, noul ambasador al României a prezentat în cadrul unei conferințe de presă pe 08 iulie 2016 prioritățile competențelor sale în Republica Moldova.

În luna mai a acestui an, de către președintele român Klaus Johannis a fost semnat un decret privind promulgarea Legii care prevede ratificarea Acordului dintre România și Republica Moldova în ceea ce privește asistența financiară rambursabilă asigurată de partea română.

La sfârșitul lunii aprilie Senatul a adoptat o nouă lege și a aprobat parțial declarația privind revizuirea creditului, păstrînd articolul despre condițiile înaintate față de Republica Moldova. Inițial era planificată excluderea acestui articol, aprobat anterior de guvern. Potrivit lui, confirmarea și notificarea punerii în aplicare a măsurilor descrise în convenția de finanțare, conform rezultatelor cărora se planifica transferarea tranșelor de credit, ar trebui să fie furnizate în scris. Cu toate acestea, în cadrul sesiunii plenare, raportul prezentat de Comisie a fost respins.

În același timp, România a prezentat condițiile suplimentare pentru acordarea suportului de credit: Moldova ar trebui să pună în aplicare unele reforme financiare. La începutul acestui an, de către premierul român Dacian Cioloș guvernului Moldovei a fost trimisă o listă a măsurilor, care sînt necesare pentru aplicarea condițiilor convenite anterior în ceea ce ține de transferul tranșei în valoare de 60 de milioane de euro din împrumutul cu suma totală de 150 de milioane de euro.

0

107

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org