România solicită stoparea finanțării pentru Republica Moldova


Președintelui român, Klaus Johannis, i-a fost expediată solicitarea din partea societății civile în ceea ce privește suspendarea programelor de creditare pentru Republica Moldova. O prerogativă în desemnarea unei astfel de petiții o constituie adoptarea de către Parlamentului Republicii Moldova în prima lectură a Legii cu privire la liberalizarea capitalului.

În petiția, adresată președintelui Iohannis din partea organizațiilor nonguvernamentale din România, se declară că această lege va afecta în mod negativ lupta împotriva corupției în Republica Moldova, în timp ce aceasta este principala condiție pentru acordarea sprijinului financiar țării noastre din partea organizațiilor internaționale.

Așa cum se spune în petiția ONG-urilor, în pofida numelui aparent european - "liberalizarea capitalului", noul document conține poziții ascunse, datorită cărora va fi posibilă legalizarea surselor bănești, obținute prin intermediul companiilor offshore sau ca urmare a unor tranzacții financiare ilegale (spălare de bani). De asemenea, "liberalizarea capitalului" implică eliminarea pedepsei funcționarilor publici, care nu au declarat proprietatea sa în organelle fiscale, precum și acordarea amnistiei pentru amenzile de plată a impozitelor, care au fost acumulate de către persoanele fizice și juridice.

Membrii organizațiilor non-guvernamentale din România au constatat că Parlamentul Moldovei a adoptat noul proiect de lege în grabă, iar discuțiile cu societatea civilă au fost doar o imitație. De asemenea, participanții care au semnat petiția, au subliniat faptul că contribuabilii români au dreptul să cunoască unde, cum și de către cine au fost folosite fondurile alocate Republicii Moldova. Astfel, finanțarea statului nostru din fondurile române și europene, în condițiile unei libertăți depline în domeniul corupției și spălării banilor, este inacceptabilă. 

Proiectul de lege, privind stimulentele financiare și liberalizarea capitalului, a fost adoptat de către Parlamentul Republicii Moldova în prima lectură pe data de 16 decembrie curent. Inițiativa a fost criticată de opoziția parlamentară, care a declarat că nu au fost efectuate consultări cu privire la noua lege nici cu experții, și nici cu societatea civilă.

0

110

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org