Din 1 aprilie calculul pensiilor în Moldova va fi realizat pe baza unei noi formule


Luni, pe 13 martie, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a inițiat o întâlnire cu șefii instituțiilor, care sunt responsabili de punerea în aplicare a reformei sistemului de pensii. În cadrul ședinței prim-ministrul a subliniat necesitatea unei mobilizări maxime în realizarea dispozițiilor reformei sistemului de pensii în timp util. Astfel, de la 1 aprilie curent, indexarea pensiilor și recalcularea acestora va fi efectuată după o nouă formulă.

La reuniune au participat reprezentanți ai Casei Național de Asigurare Socială și Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Ei au prezentat premierului rezultatele, obținute în procesul implementării reformei sistemului de pensii. În special, s-a menționat anularea privilegiilor în stabilirea pensiilor speciale pentru anumite categorii de persoane: funcționari publici, membri ai guvernului și deputați, aleșii locali. Mai mult decât atât, printre principalele realizări în reformarea sistemului de pensii este specificată schimbarea modului în care se efectua stabilirea pensiilor – acum aceste împuterniciri, care anterior au fost distribuite între 6 instituții publice, au fost asumate de către Casa Națională de Asigurări Sociale. În scopul punerii în aplicare a următoarelor etape de reformare guvernul deja a pregătit nu numai cadrul de reglementare, dar, de asemenea, și sistemul informational, necesar pentru promovarea și suportul tehnic al reformei.

Astfel, la stabilirea pensiilor începând cu 1 aprilie 2017 va fi utilizată o nouă formula de calcul. În același timp, pentru pensiile, care au fost stabilite în perioada anilor 2001-2008, va fi inițiată o procedură de valorizare. Valorizarea pensiilor vor fi disponibilă pentru aproape 80% dintre cetățenii-beneficiari. În plus, de la 1 aprilie este planificată indexarea pensiilor cu 6,8% - astfel, valoarea pensiei minime se va ridica la 1026 de lei. Totodată, pentru persoanele care au activat în sectorul agricol, pensia minimă va crește cu 21%.

La următoarea reuniune a guvernului, Paul Filip intenționează să aprobe deciziile relevante ale valorizării și indexării pensiilor. La rândul său, guvernul se angajează să adopte toate măsurile necesare pentru implementarea cu succes a reformei sistemului de pensii.

Ar trebui de remarcat faptul, că actualmente în Republica Moldova sunt înregistrați aproape 700 de mii de pensionari. Anul trecut pensia medie în țară a constituit 1300 de lei.

0

137

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org