CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.08.2019
USD
17.71
EUR
19.63
RUB100
0.265
Bitcoin
10441$
Etherium
193.08$

Din 1 ianuarie 2019, Serviciul Fiscal va verifica toate conturile bancare ale cetățenilor moldoveni

Conform prevederilor Legii privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, adoptată la sfârșitul anului trecut și pusă în vigoare în februarie 2018, Serviciul Fiscal va ține o evidență a tuturor conturilor bancare deschise de cetățeni începând cu 1 ianuarie 2019. Vor fi luate în considerare conturile curente și de depozit, suma fondurilor aflate pe ele, informațiile despre proprietarii acestora.

În acest scop, Serviciul Fiscal de Stat va urma să creeze și să actualizeze Registrul de plăți și a conturilor bancare deținute de persoanele fizice și juridice din Republica Moldova. Potrivit șefului departamentului, Sergiu Pușcuța, punerea în aplicare a acestui registru va îmbunătăți administrarea fiscală și îl va alinia la cea de-a patra Directivă a Uniunii Europene privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului.

În special, Pușcuța a subliniat că astăzi Registrul a fost lansat în mod experimental și a fost deja testat de toate instituțiile financiare din țară. Astfel, sub supravegherea FISCului, de la 1 ianuarie 2019, se vor afla mai mult de 5 milioane de conturi bancare. Până la sfârșitul acestui an, se intenționează finalizarea descărcării informațiilor privind conturile bancare existente în format electronic, iar deja la începutul anului viitor vor fi transmise datele privind conturile noi deschise în bănci.

Sergiu Pușcuța a menționat, de asemenea, că informațiile transmise Serviciului Fiscal Național de către entitățile responsabile vor fi utilizate pentru a identifica faptele de evaziune fiscală a unei categorii separate de persoane fizice aflate în zona de risc. În plus, în viitorul apropiat se prevede stabilirea unei liste de criterii prin care vor fi supravegheate conturile desemnate și stabilirea canalelor pentru schimbul de date electronice între autoritățile fiscale din alte state într-un mod automatizat.

În același timp, unii experți se abțin să comenteze această decizie a FISC-ului, menționând că introducerea unor astfel de măsuri, deși este necesară, nu se poate vorbi încă despre gradul de eficacitate al noii legi. Un alt aspect important este cum va fi sistemul de securitate și de protecție a datelor cu caracter personal și cum pot fi evitate scurgerile de informații, în special despre conturile mari.

472
100
Tema zilei
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei
Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniv...
100
0
Citește mai departe