Din 12 iulie 2016 cetățenii români vor primi dreptul de finanțare a titlurilor de stat cu o rată a dobînzii de 2,15%


A mai rămas puțin timp pînă când cetățenii români, cît și cei nerezidenți, vor fi eligibili (vor avea dreptul) să acorde împrumuturi pentru titlurile de stat. Rata dobînzii va fi de 2,15%.

Prim-ministrul României Dacian Cioloș a declarat că, la această etapă este important să se mențină poziția ocupată, precum și să se fortifice situația socială a cetățenilor din România, acest instrument fiind unul dintre principalele instrumente financiare menit pentru creșterea stabilității și economiei de stat. De posibilitatea operării cu obligațiunile de stat se vor putea folosi atît cetățenii români, cît și cei străini care locuiesc în țară.

În perioada cuprinsă între 12 și 29 iulie investitorilor individuali și nerezidenți din România, care au trecut pragul vârstei majoratului, li se va acorda dreptul de cumpărare a obligațiunilor guvernamentale publice. Acest lucru le va permite să economisească sume semnificative de bani prin intermediul utilizării unei astfel de metode de creditare. Costul unui titlu este de 100 de lei, iar rata dobânzii constituie 2,15% pe an.

La prima vedere rata dobînzii propuse de stat nu este mare, însă valoarea acesteia depășește de două ori rata plătită de către băncile comerciale populației în detrimentul depozitelor făcute în moneda națională. Printre avantajele investițiilor în valori mobiliare sînt marcate gradul sporit de Securitate al acestora și scutirea de taxe. În plus, în cazul în care titlurile de stat au fost achiziționate înainte de atingerea vîrstei majoratului, investitorul nu-și pierde profitul – ceea  ce nu se poate de spus despre depozitele bancare.

Pînă în present de către Ministerul de Finanțe populației din România au fost vîndute circa 100 de mii de obligațiuni. Volumul total al acestora este estimat la 100 de milioane de lei, iar perioada de rambursare este de 2 ani. Orice persoană interesată poate achiziționa nu mai mult de 1000 de titluri de stat.

0

115

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org