În perioada 15-27 martie, misiunea FMI va vizita Moldova pentru a analiza rezultatele implementării programului economic


În perioada 15 - 27 martie, misiunea Fondului Monetar Internațional, condusă de Ben Kelmanson, va avea o vizită oficială în Republica Moldova. Scopul sosirii – este cea de-a treia revizuire a cursului de implementare a programului economic în Republica Moldova, care este finanțat de FMI folosind Facilitatea de Credit Extins (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (FEP).

În cadrul vizitei în capitala Republicii Moldova, reprezentanții misiunii intenționează să organizeze discuții cu autoritățile, să compileze o analiză cuprinzătoare a stării economiei moldovenești și să evalueze gradul și calitatea implementării programului convenit anterior. O atenție deosebită va fi acordată actualizării prognozei macroeconomice și necesității de a introduce noi politici în sectorul specificat.

Analiza anterioară a programului economic a fost efectuată de misiunea FMI în toamna anului trecut. Atunci, experții internaționali au dat o evaluare satisfăcătoare politicii fiscale și stabilității financiare a țării. Pe baza rezultatelor celei de-a doua revizuire a procesului punerii în aplicare a programului economic, de către Consiliul executiv al Fondului Monetar Internațional, s-a decis alocarea Republicii Moldova celei de-a treia tranșe din împrumutul de 187 milioane de dolari – în valoare de 15,7 milioane de drepturi speciale (sau 22,2 milioane de dolari).

Reamintim că programul de cooperare al Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional a fost semnat în noiembrie 2016. Ca parte a acestui program, țara noastră va primi asistență financiară în valoare totală de 187 milioane USD. Prima tranșă de 35,9 milioane de dolari a fost transferată imediat după aprobarea programului economic, iar a doua tranșă de 21,2 milioane de dolari a fost primită de Moldova în luna februarie a anului trecut. În același timp, trebuie remarcat faptul că pentru împrumutul furnizat prin mecanismele ECF, până la sfârșitul anului 2018, rata dobânzii va rămâne 0%, cu o perioadă de grație de 5,5 ani și perioada de rambursare de 10 ani. Pentru suma restantă – un împrumut emis prin mecanismul FEP – rata dobânzii este egală cu rata de bază a DST, perioada de grație fiind de 4,5 ani, iar perioada de rambursare – de 10 ani.

0

130

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org