Din anul 2020, limita pentru garantarea depozitelor bancare va crește până la 50 mii lei


Miercuri, 18 iulie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat modificările la legislația în vigoare care prevede o creștere a limitei depozitelor bancare garantate de la 20 mii la 50 mii lei, începând din ianuarie 2020.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că documentul a fost elaborat de către Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor, împreună cu Fondul de Garantare a Depozitelor. Scopul elaborării noului proiect de lege este de a îmbunătăți legislația actuală, în special dispozițiile referitoare la garantarea depozitelor în sistemul bancar din țară și consolidarea sectorului financiar.

Adoptarea documentului este parte a matricii foii de parcurs, aprobate prin Memorandumul privind politicile economice și financiare, cu scopul de a îmbunătăți competitivitatea Republicii Moldova, precum și Planul național de acțiune pentru punerea în aplicare a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

După cum au remarcat autorii proiectului, prin creșterea limitei de garantare a depozitelor cetățenilor moldoveni în băncile din țară va fi sporit gradul de rentabilitate a depozitelor în cazul pierderii solvabilității băncii. De asemenea, se intenționează extinderea listei categoriilor de depozite garantate prin depozitele efectuate de persoanele juridice.

Conform evaluărilor preliminare ale experților, aceste modificări legislative vor permite statului să garanteze depozitele deponenților pentru un total de 13,6 miliarde de lei.

0

138

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org