Din momentul punerii în circulație, leul moldovenesc a suferit două șocuri puternice - expertul Veaceslav Ioniță


În contextul celebrării celei de-a 25-a aniversări a monedei naționale, expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat în blogul său că, de la apariția leului moldovenesc, populația țării noastre mai mult decât cele din alte țări a simțit efectele negative ale fluctuațiilor valutare. În opinia sa, principalul motiv a fost diferența veniturilor valutare ale cetățenilor, furnizate prin transferuri de numerar din străinătate și veniturile în lei primite de cetățenii Republicii Moldova în patrie.

În special, expertul constată că cea mai mare parte din tranzacțiile mari se încheie în valută străină. În plus, cetățenii preferă, de asemenea, să-și păstreze economiile și depozitele în bănci în valută străină. Având în vedere cererea sporită pentru moneda străină, orice fluctuație a cursului de schimb înregistrată pe piață afectează negativ cetățenii și economia în ansamblu.

Veaceslav Ioniță a mai spus în blogul său că a elaborat un nou indicator financiar - "stresul valutar". Folosind acest indicator, putem măsura variațiile zilnice ale cursului de schimb al monedei naționale față de dolarul american, iar valorile rezultate sunt adăugate lunar, trimestrial și anual. Potrivit calculelor preliminare ale expertului, de la momentul emiterii leului, Moldova a suferit două șocuri puternice: în 1998-1999 și în 2015.

Cea mai lungă perioadă de stabilitate pentru moneda națională potrivit lui Veaceslav Ioniță au fost anii 2005-2006. În acest moment a fost înregistrată în țară o creștere economică stabilă și un curs de schimb cel mai favorabil pentru cetățeni.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în al doilea trimestru al anului 2018 remitențele din străinătate în favoarea persoanelor din Moldova au reprezentat 16,5% din venitul total al populației. În același timp, volumul transferurilor efectuate prin intermediul băncilor licențiate în primele zece luni ale anului curent a atins 1067,04 milioane de dolari. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, această cifră a crescut cu aproape 8%.

0

93

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org